Canada a declarat luni că deţine informaţii credibile care leagă agenţi guvernamentali indieni de uciderea unui lider sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie, şi a precizat că a expulzat un oficial indian de rang înalt care lucra pentru serviciile de informaţii, relatează News.ro citând Reuters.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Premierul Justin Trudeau a declarat că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian reprezintă „o încălcare inacceptabilă a suveranităţii”.

Hardeep Singh Nijjar a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh din Surrey, Columbia Britanică, la 18 iunie. Nijjar susţinea o regiune sikh sub forma unui stat independent, Khalistani, şi a fost catalogat de India drept „terorist”.

„Agenţiile de securitate canadiene au urmărit în mod activ acuzaţii credibile privind o posibilă legătură între agenţi ai guvernului indian şi uciderea unui cetăţean canadian, Hardeep Singh Nijjar”, a afirmat Justin Trudeau într-o declaraţie de urgenţă făcută în faţa parlamentului.

„Canada şi-a declarat îngrijorarea profundă în faţa celor mai înalţi oficiali din domeniul serviciilor de informaţii şi de securitate ai guvernului indian. Săptămâna trecută, la G20, i le-am comunicat personal şi direct premierului Narendra Modi, în termeni foarte clari”, a precizat el.

La rândul său, ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a declarat reporterilor că Ottawa l-a expulzat pe şeful serviciilor de informaţii indiene din Canada, dar nu a dat alte detalii.

Săptămâna trecută, New Delhi a declarat că Modi i-a transmis lui Trudeau îngrijorările puternice legate de protestele din Canada împotriva Indiei.

Canada are cea mai numeroasă populaţie sikh în afara statului natal Punjab din India, iar ţara a fost locul multor proteste care au iritat India.