​Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cunoștea detalii despre încercarea nazistă de a extermina evrei în Holocaust încă din 1942, potrivit unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului, care intră în conflict cu poziția oficială a Sfântului Scaun la acea vreme, conform căreia informațiile pe care le avea erau vagi și neverificate, relatează Reuters.

Papa Pius al XII-lea ar fi stiut despre Holocaust inca de la inceputFoto: AP / AP / Profimedia

Scrisoarea îngălbenită, dactilografiată, reprodusă duminică în Corriere della Sera din Italia, este extrem de semnificativă, deoarece a fost descoperită de un arhivar al Vaticanului și făcută publică cu încurajarea oficialilor Sfântului Scaun.

Scrisoarea, datată 14 decembrie 1942, a fost scrisă de părintele Lother Koenig, un iezuit care a fost în rezistența anti-nazistă din Germania, și adresată secretarului personal al papei la Vatican, părintele Robert Leiber, de asemenea german.

Arhivistul Vaticanului, Giovanni Coco, a declarat pentru Corriere că importanța scrisorii este „enormă, un caz unic”, deoarece arăta că Vaticanul avea informații că lagărele de muncă sunt de fapt fabrici ale morții.

Biserica Catolică din Germania i-a transmis lui Papa Pius al XII-lea știri exacte și detaliate despre Holocaust

În scrisoare, Koenig îi spune lui Leiber că surse confirmaseră că aproximativ 6.000 de polonezi și evrei erau uciși pe zi în „cuptoarele SS” din tabăra Belzec de lângă Rava-Ruska, care făcea atunci parte din Polonia ocupată de germani și se află acum în vestul Ucrainei.

„Noutatea și importanța acestui document derivă dintr-un fapt: acum avem certitudinea că Biserica Catolică din Germania i-a transmis lui Pius al XII-lea știri exacte și detaliate despre crimele care erau săvârșite împotriva evreilor”, a declarat Coco ziarului, al cărui articol. a fost titrat: „Pius al XII-lea a știut”.

Întrebat de Corriere dacă scrisoarea arăta că Pius știa, Coco a spus: „Da, și nu numai de atunci”.

Scrisoarea făcea referire la alte două lagăre naziste - Auschwitz și Dachau - și sugera că au existat alte misive între Koenig și Leiber care fie au dispărut, fie nu au fost încă găsite.

Susținătorii lui Pius spun că acesta a lucrat în culise pentru a-i ajuta pe evrei și nu a vorbit pentru a preveni agravarea situației catolicilor din Europa ocupată de naziști.

Detractorii săi spun că nu a avut curajul să vorbească despre informațiile pe care le avea, în ciuda cererilor din partea puterilor aliate care luptă împotriva Germaniei.

Scrisoarea se numără printre documentele pe care Coco spunea că au fost păstrate în mod întâmplător în Secretariatul de Stat al Vaticanului și abia recent predate arhivelor centrale unde lucrează.