Un tren la bordul căruia se află Kim Jong Un a plecat din gara orașului Artiom din Orientul Îndepărtat al Rusiei cu destinația Coreea de Nord, încheind astfel vizita sa în Rusia, au relatat duminică agențiile de presă rusești, informează Reuters.

Kim Jong Un și-a încheiat vizita în RusiaFoto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Distanța de la Artiom până la stația Hasan, din ținutul Primorie, la granița Rusiei cu Coreea de Nord, este de peste 200 km.

Înregistrarea video, publicată de agenția de știri de stat RIA, Novosti îl arată pe Kim - care își părăsește rareori țara - mergând pe covorul roșu până la vagonul de tren pe muzica unei fanfare militare și luându-și la revedere.

Ministrul rus al Resurselor Naturale, Alexander Kozlov, ambasadorul Moscovei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, și guvernatorul regiunii Primorie, Oleg Kozhemyako, l-au întâmpinat pe liderul nord-coreean, potrivit RIA Novosti.

Presa rusă a mai relatat că Kim și ministrul rus al apărării au discutat despre aspecte practice pentru a stimula cooperarea militară, în ceea ce Phenian a numit un „nou apogeu" pentru relațiile bilaterale.

Sâmbătă, Kim şi Şoigu „au făcut schimb de opinii constructive cu privire la problemele practice care apar în consolidarea coordonării strategice şi tactice, a cooperării şi a schimbului reciproc între forţele armate ale celor două ţări şi în domeniile apărării şi securităţii lor naţionale", a relatat KCNA, citat de news.ro.

Moscova a discutat despre exerciţii militare comune cu Coreea de Nord, a declarat Şoigu presei ruse. El a vizitat Phenianul în iulie şi a vizitat o expoziţie de arme împreună cu Kim.

În timpul vizitei sale de o săptămână în Rusia, Kim s-a întâlnit miercuri cu președintele rus Vladimir Putin și au discutat despre chestiuni militare, despre războiul din Ucraina și despre aprofundarea cooperării.

Kim a inspectat, de asemenea, Flota rusă din Marea Pacificului, echipată cu submarine nucleare strategice, printre alte nave militare, a anunţat KCNA, subliniind că acesta a lăudat flota pentru contribuţia sa la pacea din regiune. El a fost fotografiat în timp ce se deplasa în jurul unei camere de control şi inspecta o navă de război.

Guvernatorul din Primorie, Oleg Kozhemyako, i-a făcut cadou lui Kim o vestă antiglonț, o dronă kamikaze și una de recunoștere cu rază lungă de acțiune, potrivit TASS.