Forțele de securitate iraniene au arestat sâmbătă mai multe persoane care voiau să-l „asasineze” pe tatăl lui Mahsa Amini, a cărui moarte în urmă cu un an a dus la o mișcare masivă de protest, a informat agenția oficială Irna, relatează AFP.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie 2022 în custodia poliției, după arestarea ei de către poliția de moravuri pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor în Iran. Moartea sa a dus la săptămâni de proteste împotriva regimului.

„Forțele de securitate au arestat mai mulți membri ai unei grupări teroriste care voiau să-l asasineze pe Amjad Amini, tatăl lui Mahsa Amini”, a spus IRNA, citându-l pe adjunctul guvernatorului provinciei Kurdistan, Mehdi Ramezani.

Acest atac a fost „dejucat”, a adăugat el, fără a oferi detalii despre „gruparea teroristă”.

Tatăl lui Masha Amini, arestat pentru scurt timp

Anterior, grupuri pentru drepturile omului au spus că forţele iraniene de securitate l-au reţinut pentru scurt timp pe tatăl lui Mahsa Amini.

Amjad Amini a fost avertizat, înainte de a fi eliberat, să nu marcheze aniversarea morţii fiicei sale, a declarat Reţeaua pentru Drepturile Omului din Kurdistan.

Agenţia de presă oficială a Iranului, IRNA, a negat că Amjad Amini a fost arestat, dar nu a spus dacă a fost reţinut pentru scurt timp sau avertizat.

Anterior, reţelele de socializare şi rapoartele grupurilor pentru drepturile omului au vorbit despre faptul că forţele de securitate au preluat poziţii în jurul casei lui Amini din Saqez, în vestul Iranului.

IRNA a spus că tentativa de atac a avut loc în timp ce Amjad Amini vizita mormântul fiicei sale într-un cimitir din orașul Saqqez din provincia Kurdistan.

De la începutul mișcării de protest, sute de oameni, inclusiv membri ai poliției, au fost uciși și alte mii de persoane au fost arestate. Șapte bărbați au fost executați după ce au fost acuzați de uciderea sau rănirea forțelor de ordine.