Autoritățile din Libia au deschis o investigație privind prăbușirea a două baraje care au provocat o inundație devastatoare într-un oraș de coastă, în timp ce echipele de salvare continuă căutările, la aproape o săptămână după ce potopul a ucis peste 11.000 de persoane.

Clădiri din orașul libian Derna, care s-au prăbușit în timpul inundațiilorFoto: Abdullah Doma / AFP / Profimedia Images

Procurorul general al Libiei, Al-Sediq al-Sour, a declarat că procurorii vor investiga prăbușirea barajelor, care au fost construite în anii 1970, precum și alocarea fondurilor de întreținere. El a spus că procurorii vor investiga autoritățile locale din oraș, precum și guvernele anterioare.

„Îi asigur pe cetățeni că oricine a făcut greșeli sau neglijență, procurorii cu siguranță vor lua măsuri ferme, vor întocmi dosar penal împotriva lui și îl vor trimite în judecată”, a spus el, vineri, într-o conferință de presă în orașul-port Derna.

Furtuna Daniel, care a lovit oraşul Derna în cursul nopţii de duminică spre luni, a condus la ruperea a două baraje situate în amonte, ceea ce a provocat o viitură de amploarea unui tsunami de-a lungul unui ued, apele măturând totul în calea lor.

Inundaţiile au lăsat în urma lor un peisaj dezolant, iar mare parte din localitate, pe ambele margini ale uedului, pare să fi fost lovită de un cutremur puternic, a constatat un fotograf AFP. Clădiri întregi au fost măturate de ape. Altele sunt pe jumătate distruse, cu maşini zdrobite de pereţii lor.

În Al-Bayda, un alt oraş mare situat la 100 km vest de Derna, locuitorii curăţau drumurile şi casele de mormanele de noroi lăsate în urmă de viitură.

Organizaţii umanitare precum Secours Islamique şi Médecins Sans Frontieres (MSF) au avertizat asupra riscurilor de răspândire a bolilor asociate de o posibilă contaminare a apei. Multe persoane au fost luate de ape în Marea Mediterană, iar zeci de cadavre în descompunere au fost aduse la mal.

Înainte de dezastru, Derna avea 100.000 de locuitori. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a raportat peste 38.000 de persoane strămutate în estul afectat de inundaţii, dintre care 30.000 în Derna.

„Situaţie haotică"

Manoelle Carton, coordonatoarea unei echipe a Médecins sans frontieres (MSF) sosită în urmă cu două zile la Derna, a descris situaţia drept "haotică", ceea ce a împiedicat numărarea şi identificarea victimelor. "Mulţi voluntari din toată Libia şi din străinătate se află la faţa locului. Coordonarea ajutorului este urgentă", a insistat ea.

Munca echipelor de căutare şi salvare este îngreunată în mod considerabil de haosul politic ce predomină în ţara nord-africană de la moartea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, cu două guverne rivale, unul la Tripoli (vest), recunoscut de ONU şi condus de prim-ministrul Abdelhamid Dbeibah, şi celălalt în est, afiliat taberei influentului mareşal Khalifa Haftar.

În vederea unei mai bune organizări a operaţiunilor de căutăre, şeful executivului din estul Libiei, Osama Hamad, a afirmat că "de sâmbătă vor fi aplicate noi măsuri în zona sinistrată", care va fi închisă, potrivit spuselor sale, civililor şi serviciilor de securitate. "Doar echipele de căutare libiene şi din străinătate şi anchetatorii vor avea acces", a precizat el.

Stephanie Williams, diplomat american şi fostă reprezentantă a ONU în Libia, a făcut apel la o intervenţie internaţională de urgenţă, susţinând crearea unui "mecanism comun naţional/internaţional pentru supraveghea fondurilor de ajutor".

Ea a criticat pe reţeaua X (fostă Twitter) o clasă politică libiană "prădătoare" care, în opinia sa, are tendinţa să "folosească pretextul suveranităţii" pentru a direcţiona operaţiunile de ajutorare "în funcţie de propriile interese".

„Nevoi enorme”

Purtătorul de cuvânt al mareşalului Haftar, Ahmad al-Mesmari, a evocat "nevoi enorme pentru reconstrucţie" în timpul unei conferinţe de presă susţină vineri seară la Benghazi, mare oraş din estul Libiei unde s-au declanşat protestele din 2011.

Deşi tragedia s-a produs într-o zonă aflată sub controlul taberei din est, Abdelhamid Dbeibah a declarat săptămâna aceasta că absenţa planurilor de dezvoltare adecvate şi "uzura cauzată de trecerea timpului" au contribuit la aceasta. "Este una dintre consecinţele certurilor, a războaielor şi a risipei de fonduri", a spus el.(Surse: Guardian, Agerpres)