O femeie transgender în vârstă de 26 de ani susține că un medic ginecolog a refuzat să o consulte, potrivit Euronews. Medicul a afirmat că nu nu are pregătirea sau cunoștințele necesare pentru a trata pacientele și-au schimbat sexul, în timp ce experții susțin că acestea nu au nevoie de vizite la ginecolog.

Una din două din persoanele transgeder anulează sau amână programările la doctor pentru a evita discriminarea, arată celui mai recent raport publicat de Doctors of the World în colaborare cu Federația spaniolă a lesbienelor, homosexualilor, transsexualilor și bisexualilor, citat de Euronews.
Femeia transsexuală, însoțită de prietenul ei, a mers la o consultație ginecologică când, după câteva minute de așteptare, secretara i-a spus că medicul refuză să o primească.
„Eu tratez doar femei adevărate", i-ar fi spus medicul ginecolog Victor Acharian tinerei de 26 de ani pe care nu a vrut să o consulte în clinica sa din sud-vestul Franței.
„I-am spus că nu sunt competent”
Doctorul a recunoscut că i-a recomandat femeii să meargă la alt cabinet.
„I-am spus că nu sunt competent, dar că vă pot îndruma. Pot să vă îndrum către servicii care vă pot îngriji mai bine. Dar după ce i-am spus asta, lucrurile au luat-o razna", a declarat ginecologul Victor Acharian pentru Euronews.
„Am crezut că sunt sincer când am spus că nu este specialitatea mea. Nu știu cum să le tratez și nu mă deranjează să fiu numit ignorant", a adăugat el.
Tânăra ar fi avut o reacție nervoasă după ce a fost refuzată. „Sunteți transfobică!", ar fi strigat în timp ce ieșea din cabinet, insultând-o pe secretară.
Iubitul femeii ar fi lăsat o recenzie negativă pe Google clinicii, povestind ce s-a întâmplat. Medicul i-a răspuns că tratează „femei adevărate".
„Nu am abilități să mă ocup de bărbați, chiar dacă și-au ras barba și au venit să-i spună secretarei mele că au devenit femei", a comentat el la recenzia de pe Google.
\uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7\uD83C\uDFF3️⚧️ FLASH | Un gynécologue à #Pau a été accusé de transphobie après avoir refusé d'examiner une femme trans qui avait rendez-vous dans son cabinet.
— Cerfia (@CerfiaFR) September 13, 2023
\uD83D\uDC49 « Je n’ai aucune compétence pour m’occuper des hommes, même s’ils se sont rasé la barbe et viennent dire à ma secrétaire qu’ils… pic.twitter.com/kfQFkaT25a
Medicul i-a cerut femeii să transmită și altor persoane transsexuale că nu sunt binevenite în clinica sa.
Medicul încearcă să scoată în evidența problemele din sistem
Victor Acharian recunoaște că s-a enervat din cauza recenziei negative, dar spune că decizia de a nu o consulta pe tânăra pacienta este totuși justificată și evidențiază o problemă de fond pentru cadrele medicale din Franța.
Medicul spune că a reacționat spontan și și-a cerut scuze, însă acum totul s-a amplificat și este atacat pe nedrept, susținând că problema, de fapt, este sistemul medical care ar trebuie să fie pregătit și pentru persoanele transgender.
Incidentul a făcut valuri în Franța, iar organizațiile pentru drepturile transsexualilor din întreaga Europă iau apărarea pacientei.
„Este brutal să refuzi dreptul la sănătate, este un drept universal pe care îl au toți cetățenii", a declarat pentru Euronews Mar Cambrollé, președintele Federației Platformei Trans din Spania.
„O cavitate nu este un vagin clasic”
Medicii susțin că lipsa de cunoștințe le îngreunează tratarea persoanelor transsexuale.
„Doar pentru că este o cavitate nu înseamnă că este un vagin clasic", a declarat Acharian, recunoscându-și lipsa de informații despre pacientele transsexuale, care a precizat că tânăra de 26 de ani este prima femeie transgender care s-a prezentat la cabinetul său în cei 30 de ani de când profesează.
Provocarea pentru medicină în secolul 21 este de a găsi noi modalități de abordare a normelor sociale în schimbare, dar în ultimii doi ani, Franța face pași mărunți în acestă direcție prin intermediul a trei universități ca formează profesioniști în domeniul medical pentru tratarea persoanelor transsexuale.
Numărul persoanelor care își schimbă sexul, în creștere
În 2020, în Franța, aproximativ 3.300 de persoane au fost recunoscute de sistemul de asigurări de sănătate ca au o afecțiune de lungă durată pentru „disforie de gen", de zece ori mai multe decât în 2013, potrivit unui raport prezentat în ianuarie 2022 ministerului al Sănătății.
„Pe măsură ce apar tot mai mulți pacienți transsexuali, este responsabilitatea autorităților sanitare ale țării să fie conștiente de acest lucru și să îi ia în considerare pentru a putea face față acestei probleme", a declarat pentru Euronews Pernille Ravn, membră a Societății Europene de Ginecologie și ginecolog la Spitalul Universitar Odense din Danemarca.
„Nu există nicio recomandare ca o femeie transsexuală să facă controale ginecologice regulate, cu excepția cazului în care are o problemă chirurgicală legată de operație, deoarece nu are uter sau col uterin", a adăugat medicul ginecolog.
Cu toate acestea, Ravn a precizat că femeile transsexuale pot avea probleme legate de operația lor care necesită o evaluare ginecologică, așa că este important să existe specialiști în acest sens. (sursă foto Dreamstime)