Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a fost acuzată vineri de nerespectarea unui ordin al poliției, la mai puțin de două luni după ce a fost condamnată și amendată pentru aceeași infracțiune, relatează Reuters.

Greta Thunberg, ridicată de poliție în timpul unui protest la MalmoFoto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a fost amendată cu 1.500 de coroane suedeze (134 de dolari) de către un tribunal suedez pe 24 iulie pentru că nu a părăsit un protest la ordinul poliției. Imediat după verdict, Thunberg și alți activiști din grupul ecologist Reclaim the Future au blocat drumul pentru camioanele cu petrol în portul Malmo și au fost din nou îndepărtați cu forța de poliție.

"Demonstraţia nu avea autorizaţie şi a dus la blocarea circulaţiei auto. Femeia a refuzat să se supună ordinului poliţiei de a părăsi locul", a spus procurorul într-un comunicat.

Thunberg, care a devenit imaginea tinerilor activiști pentru climă din întreaga lume după ce a organizat săptămânal proteste în fața parlamentului suedez, ar putea fi condamnată la o pedeapsă mai dură dacă va fi condamnată a doua oară. Nerespectarea ordinului poliției atrage o pedeapsă maximă de șase luni de închisoare.

Al doilea proces este programat pentru 27 septembrie, potrivit BBC.