Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud, un contract în valoare de 5,06 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord, a anunțat miercuri Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Avion de lupta F-35Foto: Ali Stewart / AFP / Profimedia Images

Contractul, notificat Congresului, prevede vânzarea către Seul a până la 25 de exemplare din acest avion de luptă, considerat cel mai puternic de pe piață, potrivit aceleiași surse.

Vânzarea „va îmbunătăți capacitatea Coreei de Sud de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei capacități de apărare credibile pentru a descuraja agresiunea în regiune și pentru a asigura interoperabilitatea cu forțele americane”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Ea nu va schimba „echilibrul militar din regiune”, a asigurat aceeași sursă.

Coreea de Sud folosește F-35 din 2018. Statele Unite aprobă vânzarea acestor avioane doar pentru partenerii lor cei mai apropiați, Turcia, de exemplu, fiind exclusă din programul F-35 după ce a cumpărat un sistem de apărare antirachetă de la Rusia.

Vânzarea intervine într-un moment de tensiune cu Phenianul, care a lansat miercuri alte două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și al cărui lider Kim Jong Un se află în Rusia pentru un summit cu președintele Vladimir Putin.

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament interzise de la începutul anului, dintre care cel mai recent, la 30 august, a implicat și două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Statele Unite și Coreea de Sud efectuează în mod regulat manevre militare, dintre care cele mai recente au avut loc în august, provocând furia Phenianului.