​Consiliul orașului Veneția a dat undă verde, marți, unei taxe de cinci euro care va viza din 2024 turiștii care vin doar pentru o zi în Orașul Dogilor, pentru a încerca să gestioneze fluxul de turiști atrași de canalele sale istorice, relatează AFP. Taxa va fi experimentală anul viitor.

Venetia si celebrele sale gondoleFoto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Obiectivul acestei măsuri este de a descuraja sosirea vizitatorilor de zi care contribuie la aglomerarea orașului, care riscă să fie plasat luna aceasta pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol.

Taxa va fi aplicată cu titlu de probă timp de 30 de zile anul viitor, concentrându-se în principal pe sărbătorile legale de primăvară și weekendurile de vară, când numărul turiștilor atinge apogeul. Toți vizitatorii cu vârsta de peste 14 ani vor trebui să plătească, potrivit Reuters.

Veneția vrea de ani de zile să introducă o taxă de intrare în oraș

Planul, propus pentru prima dată în 2019, a fost inițial amânat din cauza COVID-19, care a ținut turiștii departe, iar ulterior din motive tehnice și procedurale.

S-ar părea că autoritățile locale au renunțat la unele aspecte mai dure ale planului care prevedeau obligativitatea înscrierii în avans pentru vizitarea orașului și instalarea unor turnichete electronice la intrările Veneției, deși acest lucru va putea fi cunoscut cu siguranță abia după votul de săptămâna viitoare din consiliul local.

La fel ca în cazul altor destinații populare din Europa, Veneția s-a confruntat anul acesta cu un aflux de vizitatori al căror număr depășește cu mult cei 50.000 de locuitori permanenți ai orașului.

Supraaglomerarea provocată de turismul în masă a provocat probleme și pentru faimoasa lagună pe care se află orașul, experții UNESCO recomandând în luna iulie ca ambele să fie introduse pe lista sa a siturilor aflate în pericol.

Experții UNESCO au acuzat totodată guvernul italian că nu ia suficiente măsuri pentru a proteja laguna și orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului în masă.