Plăcuța pusă în fața premierului Narendra Modi la deschiderea summitului G20 de sâmbătă s-a referit la India ca fiind „Bharat", ridicând speculații cu privire la o schimbare de nume pentru această națiune din Asia de Sud.

Narendra Modi nu a folosit numele India la summitul G20 pe care îl găzduieșteFoto: Kay Nietfeld / DPA / Profimedia

În limbile indiene, India mai este numită Bharat, Bharata, Hindustan - denumirile sale precoloniale -, iar acestea sunt folosite în mod alternativ de către populație, dar și în mod oficial.

În timp ce țara a rămas în mod tradițional la folosirea denumirii India în titlurile președintelui sau premierului atunci când comunică în limba engleză, președinta Droupadi Murmu s-a referit la începutul acestei săptămâni la ea însăși ca „președinte al Bharat" într-o invitație la cină pentru o recepție a liderilor G20, stârnind controverse.

Ce scrie pe plăcuța din fața premierului Modi la summitul G20

În timp ce Modi declara deschis sâmbătă summitul de la New Delhi, el s-a așezat în spatele unei plăcuțe de masă pe care scria „Bharat", în timp ce logo-ul G20 avea ambele nume - „Bharat" scris în hindi și „India" în engleză.

În trecut, pe aceste plăcuțe apărea scris „India".

În hindi, limba vorbită de majoritatea populației, Modi a declarat: „Bharat le urează bun venit delegaților în calitate de președinte al G20".

New Delhi găzduiește liderii marilor economii pentru summitul blocului la un nou centru de convenții în formă de scoică, care a costat 300 de milioane de dolari și este numit Bharat Mandapam. Acesta a fost ridicat vizavi de un fort de piatră din secolul al XVI-lea.

Partidele de opoziție au făcut o coaliție sub numele INDIA

În timp ce unii susținători ai numelui Bharat susțin că „India" a fost atribuit de colonizatorii britanici, istoricii spun că numele este anterior cu secole epocii coloniale.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, părintele ideologic al partidului de guvernământ Bhartiya Janata Party (BJP), a insistat întotdeauna să se folosească numele de Bharat pentru a denumi țara.

Rivalii lui Modi spun că schimbarea a fost forțată de noua alianță de opoziție formată de 28 de partide în luna iulie, numită INDIA sau Indian National Developmental Inclusive Alliance, ce se va confrunta cu BJP în alegerile parlamentare de anul viitor.