Ministrul belgian de Justiție, Vincent Van Quickenborne, a spus, joi, în fața Parlamentului, că nu știa că trei dintre prietenii săi au urinat pe o mașină a poliției în timpul unei petreceri la el acasă și a negat, de asemenea, că a glumit despre asta după aceea, relatează Reuters.

Vincent Van Quickenborne audiat de Parlamentul belgian in scandalul PipigateFoto: Philip Reynaers / imago stock&people / Profimedia

Belgia este zguduită de ceea ce presa a denumit „pipigate”, după ce instituțiile de știri au publicat imagini ale camerelor de securitate care îi arată pe trei dintre oaspeții lui Vincent Van Quickenborne făcând pipi pe duba polițiștilor aflați acolo să protejeze reședința ministrului.

Politicienii din opoziție și sindicatele de poliție și-au exprimat, de asemenea, indignarea față de filmările în care Van Quickenborne pare să imită acțiunile oaspeților săi și glumește despre asta la sfârșitul petrecerii în care a sărbătorit împlinirea vârstei de 50 de ani.

La o audiere în parlament, Van Quickenborne și-a cerut scuze și a spus că nu știa despre incident în noaptea respectivă.

"Mi-e rușine că oamenii pe care i-am invitat acasă au făcut pipi pe duba poliției, nu o dată, ci de trei ori. Este dezgustător, mai ales având în vedere pentru ce se afla duba acolo", a spus el.

Van Quickenborne are protecție nonstop după ce a fost victima unei încercări eșuate de a-l răpi anul trecut.

El a negat că imaginile CCTV l-ar arăta mai târziu în acea noapte râzând de incident, în timp ce stătea afară cu un oaspete.

Van Quickenborne a spus că nu a avut acces la videoclipurile poliției, dar în parlament a redat imagini ale camerelor de luat vederi de la casa lui.

„Unii spun că aceste imagini mă arată în timp ce mimez că fac pipi. Persoana pe care o însoțeam crede că... mimez un solo de chitară (air guitar)... Recunosc că uneori fac asta... Este posibil, Sincer, nu știu”, a spus el.

El a adăugat că procurorii au deschis o anchetă.

Politicienii din opoziție l-au criticat pe Van Quickenborne.

„Ați dat o dimensiune cu totul nouă conceptului de glumă belgiană”, a spus Yngvild Ingels, membru al partidului de opoziție N-VA.