Preşedintele parlamentului ungar, László Kövér, a spus că birocraţia UE “face abuz de putere împotriva noastră”, comparând-o cu o „tumoare canceroasă” și întreabă dacă Uniunea Europeană mai „este încă o asociere între state membre independente” sau „suntem la un pas de a deveni victima unei alte expansiuni imperiale”. Totodată, acesta a spus că aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei mai mult slăbeşte decât să întărească securitatea Europei, iar singurul câștigător al războiului ruso-ucrainean ar fi SUA, cu care speră să aibă din nou o relație politică bună, ca pe vremea președinției lui Donald Trump, potrivit Hirado.

Laszlo Kover (stanga)Foto: Tamas Kovacs / AP / Profimedia

László Kövér declară într-un interviu acordat săptămânalului Mandiner că, UE rămâne în continuare cel mai bun cadru pentru afirmarea intereselor naţionale ale Ungariei, dar doar cât timp Ungaria primeşte ceea ce i se cuvine, respectându-şi totodată obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, această afirmaţie este adevărată.

„Nu există nicio îndoială că în ultimul an sau doi au existat procese şi tendinţe contrare obiectivelor iniţiale, care ameninţă realizările de până acum. Prin urmare, trebuie pusă întrebarea dacă Uniunea Europeană este încă o asociere între state membre independente, egale şi cu drepturi egale, sau dacă suntem la un pas de a deveni victima unei alte expansiuni imperiale”, spune László Kövér.

În ceea ce priveşte fondurile UE, el a afirmat: guvernul a făcut chiar mai mult decât ar fi putut face fără a afecta onoarea constituţionalităţii ungare.

Totodată, şeful legislativului a recunoscut: guvernul are o obligaţie faţă de cetăţenii ungari, el trebuie să ia toate măsurile de compromis, în limitele raţiunii, pentru ca birocraţia “care face abuz de putere împotriva noastră” să nu mai aibă niciun argument pentru a justifica dorinţa ei de a reduce prin mijloace financiare marja de manevră a Ungariei.

Cu alte cuvinte, ei vor să intervină în procesele politice prin reţinerea resurselor şi chiar se aşteaptă ca nouă să ne fie ruşine pentru acest lucru – a apreciat László Kövér, adăugând: comunicarea Bruxelles-ului nu are nicio bază reală. Problemele despre care ei vorbesc, fie nu există, fie stăm chiar mai bine în domeniile respective, în comparaţie cu alte ţări, fie pur şi simplu nu le priveşte modul în care procedăm în domeniul respectiv – a subliniat preşedintele parlamentului ungar.

Relațiile Ungaria-SUA au fost cele mai bune pe vremea când Donald Trump era preşedinte

În privinţa războiului ruso-ucrainean, László Kövér, acest război nu poate fi câştigat de nimeni și că toată lumea l-a pierdut deja, cu excepţia Statelor Unite şi în special a lobby-urilor militare, energetice şi financiare care domină SUA.

El a precizat că nu relaţiile dintre Ungaria şi SUA, ci relaţiile politice între guvernele celor două ţări au ajuns la cel mai scăzut nivel. În privinţa cooperării militare şi de apărare, “ne facem treaba ca ţară membră a NATO”. Pe plan economic, administraţia americană tocmai a luat câteva măsuri care dăunează relaţiilor bilaterale, însă firmele americane stabilite în Ungaria se simt bine aici – a adăugat el.

László Kövér a subliniat: pe vremea când Donald Trump era preşedinte, relaţiile politice erau şi ele probabil mai bune ca niciodată. Speranţa lui este că, mai devreme sau mai târziu, va avea loc o nouă schimbare în administraţia de la Washington şi lucrurile “vor reveni la normal”.

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO slăbește alianța

În opinia lui László Kövér, aderarea la NATO a două ţări neutre prin tradiţie – Finlanda şi Suedia – ar fi meritat o dezbatere mai amplă şi mai profundă.

De fapt, aderarea mai mult slăbeşte decât să întărească securitatea Europei, deoarece măreşte suprafaţa de contact între Rusia şi NATO, atât la propriu, cât şi la figurat – a declarat el.

Aderarea la NATO a fost un interes naţional prioritar pentru Ungaria după schimbarea de sistem, nu poate fi considerată nici astăzi o greşeală istorică – a opinat preşedintele legislativului.