Statele Unite au declarat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), neînarmată, operațiunea fiind anunțată în prealabil pentru a evita orice escaladare a tensiunilor cu Rusia în mijlocul conflictului din Ucraina, relatează AFP.

SUA au testat racheta balistica intercontinentala Minuteman IIIFoto: Kadielle Shaw / AFP / Profimedia

„Această lansare de test face parte din testele de rutină și operațiunile periodice menite să demonstreze că dispozitivele de descurajare nucleare ale Statelor Unite sunt sigure, securizate, fiabile și eficiente”, a spus comandamentul Forțelor Aeriene într-un comunicat de presă.

Racheta neînarmată Minuteman III a fost lansată devreme în dimineața zilei de 6 septembrie de la baza specială Vandenberg, California, se arată în comunicat.

„Acest tip de test a fost efectuat de peste 300 de ori și nu are nimic de-a face cu evenimentele mondiale actuale”, adaugă Forțele Aeriene Americane, care indică faptul că a informat Rusia despre acest exercițiu.

Minuteman III, aflat în serviciu de 50 de ani, este în prezent singura rachetă lansată din silozuri terestre din arsenalul nuclear al Statelor Unite, care include și rachetele Trident, lansate de pe mare și desfășurate la bordul submarinelor americane, precum și bombele nucleare transportabile de către bombardiere strategice.