Viitoarea vizită a regelui Charles al III-lea în Franța, fie la Versailles, fie într-o podgorie din Bordeaux, este menită să celebreze prietenia franco-britanică de lungă durată, care a fost afectată de o serie de dispute, au declarat miercuri Londra și Parisul, potrivit AFP.

Regele Charles al III-leaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Relațiile dintre cele două țări au avut de suferit în ultimii ani ca urmare a Brexitului și a crizei migrației, zeci de mii de migranți sosind pe coastele britanice din Franța.

Dar vizita de stat a regelui și reginei Camilla la Paris și Bordeaux, programată între 20 și 22 septembrie, simbolizează o încălzire franco-britanică care a început deja cu premierul Rishi Sunak.

Programată inițial pentru luna martie și apoi amânată, „vizita de stat va sărbători relația dintre Marea Britanie și Franța, subliniind istoria, cultura și valorile noastre comune”, a declarat Chris Fitzgerald, secretarul particular al regelui, în fața presei.

„Va fi, de asemenea, o oportunitate de a privi spre viitor și de a arăta numeroasele moduri în care Marea Britanie și Franța lucrează împreună”, a adăugat el.

Un oficial britanic din cadrul Ministerului britanic de Externe a subliniat că relațiile s-au „îmbunătățit constant” de la un summit bilateral desfășurat la Paris în martie, la care au participat Rishi Sunak și mai mulți miniștri ai acestuia, în contrast puternic cu guvernele lui Boris Johnson și Liz Truss.

La Paris, Palatul Elysée a salutat vizita ca fiind „o onoare pentru Franța și ilustrează profunzimea legăturilor istorice care unesc cele două țări ale noastre”.

Președinția franceză a subliniat „legăturile puternice dintre Regele Charles al III-lea și Franța, precum și relația de lungă durată dintre cei doi șefi de stat”.