Belarus, unde opoziția a fost împinsă în exil de represiune, refuză acum să mai elibereze pașapoarte cetățenilor săi din străinătate, a declarat marți Svetlana Tihanovskaia, lidera Opoziție, aflată în exil, a doua zi după publicarea unui decret în acest sens semnat de Alexander Lukașenko, potrivit AFP.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Belarus' Presidential Press Office / AP / Profimedia

„Astăzi, regimul lui Lukașenko a refuzat bielorușilor din străinătate posibilitatea de a obține noi pașapoarte de la misiunile diplomatice”, a declarat ea pe X (fostul Twitter).

„Colaborăm cu țările gazdă pentru a rezolva situația și a pregăti noul pașaport belarus. Dacă statul își abandonează datoria de a avea grijă de cetățenii săi, noi nu o vom face”, a adăugat ea.

Înainte de a se adresa direct pe Telegram cetățenilor belaruși care trăiesc în străinătate: „Vă cer să nu intrați în panică și să nu comiteți acte pripite. Chiar dacă vă expiră pașaportul, nu trebuie să vă întoarceți în țara de origine dacă riscați să fiți persecutați acolo”, a declarat lidera Opoziției.

„Niciun document din lume nu valorează libertatea umană”, a adăugat ea.

Potrivit unui decret semnat luni de Alexander Lukașenko, liderul Belarusului, cetățenii belaruși vor putea obține un pașaport sau îl vor putea reînnoi doar într-un „departament consular atașat la ultimul lor loc de reședință înregistrat” în Belarus.