Raportul IPBES face apel la lume să se „trezească” în fața „flagelului” reprezentat de speciile invazive în întreaga lume, într-un moment în care „fereastra de oportunitate pentru a acționa se micșorează”, au subliniat luni mai mulți experți și oameni de știință, potrivit AFP.

Roi de lacusteFoto: Jam Press-Michele Martinelli / Splash / Profimedia

Cu urechile sale mari și blana pufoasă, iepurele este adesea perceput ca fiind drăguț și inofensiv. Cu toate acestea, el este responsabil pentru una dintre cele mai grave invazii biologice din lume, care a devastat Australia, care a încercat totul pentru a-l eradica, dar adesea nu a făcut decât să înrăutățească problema.

Insecte, șerpi, furnici, ratoni, specii de crab etc. constituie adevărate pericole când ajung să amenințe lanțul trofic.

Aceast studiu fără precedent și de mare anvergură, rodul a patru ani de muncă a 86 de autori internaționali care au lucrat sub egida ONU, avertizează asupra „amenințării grave” pe care o reprezintă aceste specii, introduse de om în afara mediului lor de origine, atât pentru natură, cât și pentru calitatea vieții pe Pământ.

Acest fenomen, mult subestimat, va continua să crească în viitor dacă nu se va face nimic pentru a-l limita, concluzionează autorii, care consideră că încă mai este timp să acționăm, dar că trebuie să ne dăm mijloacele necesare pentru a face acest lucru.

Invaziile biologice „au devenit unul dintre cei cinci călăreți ai apocalipsei (...) care coboară din ce în ce mai rapid asupra lumii”, a reacționat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), invitând „toți factorii de decizie să folosească recomandările ca bază de acțiune în fața acestei amenințări în creștere”.

Acest raport este „un semnal de alarmă” și ar trebui „să marcheze un punct de cotitură în modul în care gestionăm aceste specii invazive”, potrivit profesorului Rick Stafford, membru al Societății Ecologice Britanice (BES).

„Până în prezent, politica de nepăsare a autorităților publice înseamnă că ne îndreptăm ca somnambulii spre o natură omogenizată în stil McDonald's, cu specii invazive care domină în multe zone” ale lumii, spune Alexander Lees, specialist în biodiversitate la Universitatea din Manchester.

„Amploarea amenințărilor la adresa existenței noastre și ritmul schimbărilor preconizate cresc într-un ritm și mai alarmant, în timp ce fereastra de oportunitate pentru a acționa se micșorează. Și tot ceea ce facem este să mutăm ceasul deșteptător din nou și din nou!”, avertizează John Spicer, expert în biologie marină la Universitatea din Plymouth.

„Este încă posibil să limităm amenințarea reprezentată de speciile exotice invazive, dar pentru aceasta este nevoie de o colaborare internațională și intersectorială, de voință politică din partea guvernelor și de resurse substanțiale”, afirmă Piero Genovesi, președintele Grupului de specialiști în specii invazive (ISSG) al UICN.