Premierul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, a susținut sâmbătă că jucătoarele Spaniei au dat „o lecție lumii” intrând în grevă după ce preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a sărutat-o pe jucătoarea Jenni Hermoso după câștigarea Cupei Mondiale și a refuzat să demisioneze, relatează AFP.

Jenni Hermoso și Luis RubialesFoto: Noe Llamas/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Jucătoarele noastre au câștigat de două ori: o dată pe teren, apoi dând lumii o lecție, o lecție de egalitate între bărbați și femei”, a spus socialistul Pedro Sanchez în timpul unui discurs la Malaga, salutând decizia celor 23 de campioane mondiale de a nu mai purta tricoul echipei naționale dacă nu se schimbă conducerea Federației de Fotbal.

Reprezentativa Spaniei a câştigat Cupa Mondială la fotbal feminin, după ce s-a impus cu 1-0 în fața Angliei, pe 20 august, în finala disputată pe Stadionul Olimpic din Sydney.

La câteva minute, șeful Federației Spaniole de Fotbal Luis Rubiales a sărutat-o ​​pe gură pe Jenni Hermoso, stârnind indignare internațională.

"Spania este o țară feministă", a explicat Pedro Sanchez, vorbind "despre femeile care au decis să nu se mai supună niciodată", cu referire la sloganul scandat în demonstrațiile de sprijin pentru Jenni Hermoso.

"S-a terminat, (spun ele) bărbaților, logodnicilor, soților, conducătorilor lor, președinților de federații sportive. S-a terminat", a repetat el, evocând un "val imposibil de oprit, uriaș".

Împins din toate părțile să demisioneze, Luis Rubiales anunțase că va rămâne în funcție în cadrul unui discurs în care a spus că nu va pleca „din cauza unui mic sărut consimțit” și a denunțat un proces introdus de un „fals feminism".

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva lui Rubiales şi a anunţat sâmbătă că acesta a fost suspendat pentru trei luni din fotbalul naţional şi internaţional, în aşteptarea rezultatelor unei anchete.