​Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru adăpostirea ucrainenilor care fug de invazia rusă a fost închis de Polonia, care argumentează că acesta nu mai este necesar deoarece majoritatea și-au găsit adăpost în altă parte, scrie The Guardian, citând Financial Times.

Centru pentru refugiatii ucraineni, în PoloniaFoto: Petr David Josek / AFP / Profimedia

Financial Times notează că decizia, care a fost confirmată vineri, a implicat o relocare în grabă a aproximativ 300 de refugiați ucraineni, care au fost duși în alte centre.

Adăpostul era amplasat într-un centru de expoziții din Nadarzyn, chiar la sud de Varșovia, iar la un moment dat găzduia 9.000 de ucraineni.

„Unii oameni nici măcar nu au avut șansa să își împacheteze toate lucrurile”

Dagmara Zalewska, purtătorul de cuvânt al provinciei locale Mazovia, a declarat pentru FT că „numărul refugiaților din Ucraina care sosesc în Mazovia este neglijabil”. Ea a adăugat că decizia face parte dintr-o „reorganizare a întregului sistem de asistență pentru refugiați” în Polonia.

„M-a făcut să plâng când o femeie (ucraineană) m-a sunat ieri spunându-mi că la ora 17:00 ușa centrului era închisă și nu aveau voie să intre. Unii oameni nici măcar nu au avut șansa să-și împacheteze toate lucrurile. Le-au dat ceva de mâncare în pungi și atât”, a spus Alina Oniszczuk, angajată a unui alt centru pentru refugiați din Varșovia.

Aproximativ 1,5 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în Polonia în 2022, iar mulți alții au trecut prin Polonia pentru a ajunge în alte țări.