Statele Unite au anunțat vineri că au aprobat vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria pentru 1,5 miliarde de dolari, un nou acord major cu un membru est-european al NATO în contextul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Transportor blindat StrykerFoto: Chaloupka Miroslav / ČTK / Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a anunțat Congresul că a dat undă verde vânzării către Bulgaria a 183 de vehicule blindate Stryker, dintre care jumătate sunt vehicule de transport de infanterie.

Vânzarea „va îmbunătăți capacitățile Bulgariei de desfășurare rapidă a infanteriei și de livrare a forțelor”, se arată într-un comunicat.

„Bulgaria va folosi capacitățile sale sporite pentru a-și consolida apărarea internă și ca mijloc de descurajare împotriva amenințărilor regionale”, a precizat aceeași sursă.

Vânzarea are loc la o lună după ce Bulgaria, care deține stocuri mari de arme sovietice, a fost de acord să trimită aproximativ o sută de transportoare blindate de trupe în Ucraina.

Aceasta este o premieră pentru această țară balcanică, care până acum a fost reticentă în a ajuta direct Kievul din cauza legăturilor sale istorice puternice cu Moscova.

Statele Unite și-au intensificat ajutorul militar și vânzările de echipamente către Ucraina și țările membre NATO de când Rusia a invadat Kievul anul trecut.

La 21 august, Washingtonul a aprobat un uriaș contract de armament, inclusiv vânzarea a aproximativ o sută de elicoptere de atac Apache, cu Polonia, un susținător major al Ucrainei, în valoare de 12 miliarde de dolari.