Acțiunile Tesla au scăzut vineri cu aproape 6%, după ce producătorul de automobile electrice a dezvăluit un Model 3 restilizat, fabricat în China, cu un preț mai mare, reducând totodată prețurile vehiculelor sale premium și ale software-ului său „Full Self-Driving” (FSD), potrivit Reuters.

Masina TeslaFoto: Shutterstock

Lansarea noului sedan Model 3 marchează prima dată când producătorul auto a lansat un vehicul în China înaintea Statelor Unite, subliniind dependența sa tot mai mare de această țară, unde se află într-o cursă pentru cota de piață cu BYD.

Vehiculul este construit la uzina Tesla din Shanghai și vine cu un preț de pornire cu 12% mai mare decât cel al modelului anterior, de bază în China. Acesta va fi exportat și pe alte piețe din Asia, Europa și Orientul Mijlociu.

Majorarea prețului de bază la Model 3, cel mai bine vândut model al Tesla după Y, ar putea contribui la protejarea marjelor. Dar reducerile de preț pentru mașinile sale mai premium evidențiază concurența intensă cu care se confruntă producătorii de vehicule electrice, în special în China.

Constructorul auto condus de Elon Musk a declanșat anul acesta un război al prețurilor care a stimulat livrările.

Designul exterior al Model 3 împrospătat nu arată foarte mult diferit față de cel anterior, a declarat analistul Guidehouse Insights Sam Abuelsamid.

„Piața crede că acest lucru ar putea să nu fie suficient” pentru a revigora vânzările în fața cererii în scădere și a concurenței în creștere, a adăugat el.