Ministerul danez de Externe a anunțat vineri că a cerut Rusiei să reducă numărul de personal de la ambasada sa din Copenhaga, în principal din cauza încercărilor Rusiei de a include „ofițeri de informații” în cererile de viză, potrivit AFP.

Copenhaga, DanemarcaFoto: Achim Prill / Panthermedia / Profimedia Images

Ambasada rusă trebuie să își reducă personalul la un număr echivalent cu cel al ambasadei daneze de la Moscova, a precizat ministerul danez, adăugând că l-a informat pe ambasadorul rus Vladimir Babin cu privire la această solicitare.

Această decizie a fost luată după negocieri laborioase între cele două țări privind vizele acordate angajaților ambasadei.

„Negocierile au eșuat din cauza încercărilor repetate ale Rusiei de a include în negocieri cererile de viză pentru ofițerii de informații”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Practic, ambasada va avea dreptul la cinci diplomați și douăzeci de angajați din personalul administrativ și tehnic.

„Decizia de a introduce paritatea între personalul celor două ambasade înseamnă că ambasada rusă trebuie să își reducă personalul actual”, a adăugat ministerul. Această reducere trebuie să fie finalizată până la 29 septembrie.

În aprilie 2022, în urma invaziei rusești în Ucraina, Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși acuzați că sunt agenți ai serviciilor de informații.

Urmărește ultimele evoluții din a 555-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.