Judecătorul Clarence Thomas de la Curtea Supremă a Statelor Unite a recunoscut joi că a călătorit gratis cu avionul privat al unui om de afaceri, transmit agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Judecatorul Clarence ThomasFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Judecătorul conservator era deja criticat pentru că a acceptat cadouri din partea unui miliardar republican. O serie de dezvăluiri stânjenitoare a generat în ultimele luni o polemică privind cadourile primite de judecători, punând într-o poziţie dificilă Curtea Supremă care a pronunţat mai multe sentinţe conservatoare privind avortul şi armele.

Clarence Thomas este considerat judecătorul Curții Supreme a SUA cu cele mai conservatoare opinii, după moartea în 2016 a judecătorului Antonin Scalia.

Presa americană a dezvăluit că Thomas a acceptat, fără a le declara, sejururi şi croaziere pe un iaht din partea miliardarului Harlan Crow. În declaraţia financiară pentru anul 2022, publicată joi, judecătorul a menţionat trei voiaje gratuite cu avionul lui Crow, pe care le-a justificat prin „riscuri crescute de securitate” după articolele jurnaliştilor.

El a susţinut că bodyguarzii săi îi recomandaseră să evite cursele aeriene comerciale, chiar şi în calitate oficială.

Avocatul judecătorului denunță drept „ridicole” acuzațiile la adresa clientului său

Thomas nu recunoscuse până acum că s-a bucurat de luxul pus la dispoziţie gratuit de miliardar, care îi plătise şi studiile fiului într-o instituţie privată şi îi cumpărase o casă mamei magistratului. Crow a mai contribuit cu o donaţie de 500.000 de dolari pentru un grup conservator fondat de Ginni Thomas, soţia judecătorului, care a încasat o mare parte din suma respectivă drept salariu.

Judecătorul s-a apărat susţinând că regulile privind declararea unor avantaje de genul călătoriilor s-au schimbat ulterior, iar Crow nu avea niciun proces la Curtea Supremă.

În declaraţia pe 2022, el a menţionat că aşteaptă să afle dacă este nevoie să îşi modifice declaraţiile anterioare.

Avocatul lui Thomas, Elliot Berke, a declarat că erorile din declaraţiile anterioare au fost „inadvertenţe”, iar judecătorul s-a străduit întotdeauna să respecte legea, inclusiv în privinţa călătoriilor personale care trebuiau declarate.

Berke a adăugat că criticii lui Thomas sunt „ridicoli” şi provin din „organizaţii de stânga”.