Primarul orașului New York, Eric Adams, care se confruntă din 2022 cu un aflux de migranți economici și solicitanți de azil, a cerut joi guvernului federal să elibereze mai multe permise de muncă pentru ca acești străini fără acte să își poată realiza „visul american”, potrivit AFP.

Eric AdamsFoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

„Visul american este dreptul de a munci, dreptul de a-și întreține familia”, a declarat primarul, un fost ofițer de poliție afro-american din aripa dreaptă a Partidului Democrat, în cadrul unui miting într-o piață din partea de jos a Manhattanului, înconjurat de reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor patronale, în special din industria hotelieră și de restaurante, și de ONG-uri.

„Trebuie să accelerăm eliberarea vizelor de muncă. Este logic. Sunt mii de locuri de muncă disponibile care trebuie ocupate, pentru a furniza serviciile de care avem nevoie pentru oraș, statul New York și întreaga țară”, a insistat el.

Alături de el, Andrew Rigie, director al New York Hospitality Alliance, o organizație a proprietarilor de restaurante și baruri, a estimat la „10.000” numărul de locuri de muncă disponibile în acest sector pentru care „nu găsește nici americani, nici suficiente persoane (străine) autorizate să lucreze”.

Într-o perioadă în care multe întreprinderi de fast-food și de livrare de alimente din New York se bazează pe o forță de muncă ieftină - și uneori fără documente -, Rigie a declarat că este „corect din punct de vedere moral” să se accelereze procesul de obținere a permiselor de muncă.

În plus, a declarat el pentru AFP, aceasta ar avea „un impact economic puternic pentru a ajuta micile întreprinderi să se recupereze în urma pandemiei”.

La începutul lunii august, Adams a avansat o cifră de 12 miliarde de dolari pe trei ani pentru costul potențial al „crizei” migrației în megalopolisul său, care din aprilie 2022 se confruntă cu sosirea a 100.000 de refugiați, migranți economici și solicitanți de azil din America Latină și, recent, din Africa de Vest.

New York, un oraș care și-a construit legenda pe valuri succesive de imigrație, are obligația legală de a-i găzdui și hrăni pe toți noii sosiți, indiferent de statutul lor. În prezent, aproape 108.000 de persoane sunt găzduite în cămine, hoteluri și apartamente libere. Aproximativ 56.000 sunt solicitanți de azil.

Dar orașul cu 8,5 milioane de suflete avertizează de un an statul New York și guvernul federal cu privire la o „criză națională pe care nu o poate gestiona singur”.

Guvernatoarea statului, democrata Kathy Hochul, a fost primită miercuri seară de Casa Albă, care a anunțat măsuri de „sprijin” pentru New York pentru a identifica toți „migranții eligibili pentru permise de muncă”.