Un palestinian a intrat cu camionul joi într-un grup de soldați israelieni în apropierea unui punct de control între Israel și Cisiordania ocupată, ucigându-l pe unul dintre ei înainte de a fi împușcat mortal, au declarat oficiali israelieni, citați de AFP.

Soldati israelieniFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Violențele legate de conflictul israeliano-palestinian s-au intensificat în ultimele luni.

Un soldat israelian, Maksym Molchanov, în vârstă de 20 de ani, din Ucraina, a fost ucis și alți trei au fost răniți în atac, potrivit armatei.

Un palestinian în vârstă de 15 ani și un cuplu aflat într-o mașină au fost, de asemenea, răniți când șoferul camionului i-a lovit în timp ce fugea, potrivit Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii.

Atacatorul era un palestinian în vârstă de 41 de ani din Cisiordania cu permis de muncă israelian, a declarat un ofițer superior de poliție, Avi Biton, la locul atacului.

Potrivit unui oficial israelian din domeniul apărării, atacul a avut loc pe partea israeliană a punctului de control militar Maccabim, situat între orașul Modiin (centrul Israelului) și Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Palestinianul a intrat cu vehiculul său într-un grup de soldați care nu erau în timpul serviciului, a adăugat oficialul, care a solicitat anonimatul.

Potrivit poliției israeliene, „șoferul camionului a fugit, dar a fost neutralizat în apropierea punctului de control”, situat nu departe de colonia evreiască Hashmonaim, la vest de orașul palestinian Ramallah, în Cisiordania.

Reuniune de securitate

Atacatorul, Daoud Abdelrazeq Fayez, locuia în tabăra de refugiați Deir Ammar, în apropiere de Ramallah, a declarat pentru AFP o sursă de securitate palestiniană.

Ministerul palestinian al Sănătății a confirmat identitatea și moartea acestuia.

Acest nou atac intervine la câteva ore după ce armata israeliană a anunțat că patru soldați au fost răniți, unul moderat, de un dispozitiv exploziv pe un drum pe care asigurau accesul pelerinilor care se îndreptau spre un loc sfânt evreiesc din Nablus, în Cisiordania.

Ca urmare a creșterii numărului de atacuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat în cursul serii o reuniune a principalilor responsabili din domeniul securității, a anunțat biroul său.

Miercuri, un palestinian de 14 ani din Ierusalimul de Est a rănit un civil cu un cuțit într-o stație de tramvai din Ierusalim, înainte de a fi împușcat mortal de un polițist israelian.

În aceeași zi, armata israeliană a declarat că a „neutralizat” un palestinian care a rănit ușor un soldat într-un atac cu mașină capcană în apropierea unei poziții militare în apropiere de Hebron, în sudul Cisiordaniei.