Guvernul islandez a dat undă verde pentru reluarea vânătorii de balene vineri, în condiții stricte, după ce a suspendat-o timp de peste două luni în numele bunăstării animalelor, potrivit AFP.

baleneFoto: CHRISTOPHER SWANN / Sciencephoto / Profimedia

„Vânătoarea de balene poate fi reluată mâine”, a precizat joi Ministerul Agriculturii și Pescuitului într-un mesaj pentru AFP.

Această decizie a fost foarte prost primită de grupurile de apărare a drepturilor animalelor, care sperau să se pună capăt acestei practici controversate, după suspendarea vânătorii de balene decisă la sfârșitul lunii iunie.

„Această decizie este devastatoare și inexplicabilă”, a declarat Humane Society International într-un comunicat.

La sfârșitul lunii iunie, guvernul a decis să suspende vânătoarea de balene în urma publicării unui raport comandat de guvern, care a concluzionat că vânătoarea nu respectă legislația islandeză privind bunăstarea animalelor.

Singurul deținător al unei licențe de pescuit în Islanda „va trebui să respecte reglementările introduse astăzi de minister”, au precizat autoritățile.

Aceste reglementări „includ cerințe mai stricte și mai detaliate în ceea ce privește echipamentul și metodele de vânătoare, precum și o supraveghere sporită”, a adăugat aceasta.

Licența de pescuit a ultimei companii de vânătoare active din țară, Hvalur, expiră în 2023. Aceasta a anunțat deja că acest sezon va fi ultimul său sezon din cauza scăderii profitabilității activității.

Islanda este una dintre ultimele trei țări, alături de Norvegia și Japonia, care autorizează vânătoarea de balene.​