Interzise în capitala Franței prin vot popular, trotinetele electrice din cadrul aplicațiilor de ride-sharing se bucură joi de ultima lor zi la Paris, punând capăt unei prezențe controversate de cinci ani, transmite AFP, adăugând că bicicletele electrice din același sistem ride-sharing se pregătesc să le ia locul.

Trotinete de închiriat din Paris, înainte să fie interziseFoto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la 1 septembrie, Parisul va deveni prima capitală europeană care va interzice complet aceste vehicule cu două roți în regim ride-sharing.

Mulți parizieni s-au săturat să le vadă cum fac zig-zag printre pietoni, chiar și restricționate la 10 km/h în anumite zone, sau cum sunt parcate în mijlocul trotuarelor. De asemenea, mai multe accidente ar fi avut loc din cauza lor.

Eliminarea trotinetelor electrice, decisă prin referendum în Paris

Cei trei operatori, Lime, Tier și Dott, și-au pierdut autorizația de a ocupa spațiul public în urma unui referendum fără precedent de la începutul lunii aprilie. Tabăra „nu" a câștigat cu aproape 90%, dar doar 7,46% dintre persoanele înscrise pe listele electorale s-au prezentat la vot. Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, făcuse ea însăși campanie împotriva lor pentru a reduce „deranjul".

Începând din august, cele 15.000 de unități au fost scoase treptat de pe străzi - joi mai rămăseseră doar câteva, în principal în centrul Parisului - pentru a fi trimise, după eventuale reparații, în alte orașe.

AFP scrie că un jurnalist al agenției care a mers prin oraș nu a întâlnit joi dimineață niciun utilizator de trotinete în regim de autoservire și nu a observat decât șase dintre aceste vehicule pe două roți în zonele centrale unde înainte erau omniprezente. Mai multe dintre spațiile dedicate aparatelor erau goale sau erau ocupate de biciclete ale celor trei operatori.

Pe aplicațiile Lime și Dott nu mai sunt disponibile trotinete, în timp ce aplicația Tier nu arăta la începutul dimineții decât o sută și ceva de vehicule din cele 5.000 ale companiei germane.

O treime din flota sa va rămâne în regiunea pariziană, în 80 de comune din jurul Marne-la-Vallée și Saint-Germain-en-Laye. Restul va merge în principal în Germania. Dott își va trimite propriile vehicule în Belgia și la Tel Aviv. Trotinetele verzi ale Lime vor merge la Lille, Londra, Copenhaga și în mai multe orașe germane.

„Mă întristează, pentru că mi se pare atât de plăcut să poți să te plimbi așa, să mergi de colo dincolo fără stresul de a fi în mașină, de a fi blocat", a declarat Valérie Rinckel, o utilizatoare a serviciului, cu câteva zile înainte de interdicție.

Pe de altă parte, „cred că este mai sigur dacă ne oprim aici și ajungem să folosim din nou bicicleta, sau dacă oamenii iau autobuzul sau transportul public", a declarat Anass Eloula, un alt client.

Aplicațiile de ride-sharing mizează de acum pe bicicletele electrice

Operatorii mizează pe faptul că clienții lor vor trece la bicicletele ride-sharing, ceea ce ar trebui să le permită să evite disponibilizările, cel puțin pentru moment.

„Acesta este un mare moment de cotitură pentru Tier, dar, în loc să ne complacem în nostalgie, preferăm să privim înainte", a declarat Clément Pette, șeful operațiunilor companiei în Franța, referindu-se la cele 5.000 de biciclete disponibile.

„Dezvoltarea ciclismului este în plină expansiune", cu „perspective foarte interesante", confirmă Miraillès de la Lime, companie care oferă 10.000 de biciclete.

Unii utilizatori obișnuiți ar putea opta să cumpere o trotinetă sau să profite de o ofertă alternativă de închiriere zilnică, de o jumătate de zi sau săptămânală, precum cea anunțată miercuri de Volt, un distribuitor de motociclete, scutere și trotinete electrice.

„Nu este vorba deloc de ride-sharing", a declarat pentru AFP fondatorul companiei, Grégory Coillot.