Producătorul olandez de bere Heineken a anunțat vineri că și-a finalizat ieșirea din Rusia prin vânzarea operațiunilor sale din această țară către Arnest Group din Rusia pentru suma simbolică de un euro, transmite Reuters.

Fabrică Heineken din Sankt PetersburgFoto: Shutterstock

Al doilea mare producător de bere din lume a spus că tranzacția a primit toate aprobările necesare și că este posibil să se lase cu pierderi excepționale de 300 de milioane de euro.

Heineken și-a anunțat intenția de a ieși din Rusia în martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, și a recunoscut că procedura a durat mai mult decât se aștepta.

„Evoluțiile recente demonstrează provocările semnificative cu care se confruntă marile companii producătoare în ceea ce privește ieșirea din Rusia", a declarat directorul general Dolf van den Brink într-un comunicat.

Multe companii multinaționale s-au înghesuit să părăsească Rusia după ce Occidentul a impus sancțiuni fără precedent Moscovei, dar Kremlinul a ripostat prin confiscarea unor active.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în iulie pentru a prelua controlul asupra filialei rusești a producătorului francez de iaurt Danone, împreună cu participația companiei de bere Carlsberg de un producător local de bere.

Anheuser-Busch InBev a declarat, de asemenea, că intenționează să iasă din societatea sa mixtă cu turcii de la Efes pe care o are în Rusia.

Heineken avea șapte fabrici de bere în Rusia și 1.800 de angajați, care vor primi garanții de angajare pentru următorii trei ani.

Producătorul olandez de bere și-a retras marca Heineken din Rusia anul trecut, iar producția de Amstel va fi eliminată în termen de șase luni.

Heineken a precizat că acordul, care nu prevede nicio opțiune de răscumpărare a afacerii, include o licență de trei ani pentru unele mărci regionale mai mici, pentru care Heineken nu va oferi sprijin și nu va primi niciun fel de venituri.