Președintele Emmanuel Macron a declanșat un val de polemici în Franța după ce a declarat că dorește ca vacanțele elevilor să fie scurtate, pentru a aduce țara în linie cu țările vecine, relatează The Guardian.

Emmanuel Macron intr-o vizita la o scoalaFoto: Stephane Mahe / AFP / Profimedia Images

Elevii francezi se bucură de aproximativ două săptămâni de vacanță în plus față de colegii lor din Germania și Marea Britanie, însă educatorii atrag atenția că lucrurile nu sunt atât de simple.

În acest sens ei invocă faptul că elevii francezi au mai multe ore de studiu în fiecare zi, terminând cursurile abia după-amiaza târziu, și că unele țări europene precum Italia au oricum mai multe zile de vacanță decât școlile franceze.

Macron a admis la rândul său într-un amplu interviu acordat revistei Le Point că zilele elevilor francezi sunt „prea pline” și că acestea îi epuizează pe copii.

Cu toate acestea, pe lângă o revizuire a programei școlare, el a spus că este nevoie ca elevii despre care se consideră că au rămas în urmă să se întoarcă în sălile de clasă pe 20 august pentru lecții de recuperare, nu la începutul lui septembrie, cum se întâmplă acum în cazul tuturor elevilor.

Franța are pur și simplu „prea multe vacanțe școlare”, a mai argumentat el.

Profesorii francezi nu sunt convinși de propunerile lui Macron

Comentariile liderului de la Palatul Elysee, făcute chiar după ce acesta s-a întors dintr-o vacanță de 3 săptămâni la reședința de vară a președinției franceze, nu i-au încântat pe profesori.

„Dacă el vrea să regândească vacanțele școlare, atunci ar trebui să o facă pentru tot anul, nu doar pentru perioada verii”, a declarat Guislaine David, secretarul general al SNUipp, un sindicat din domeniul învățământului.

„Problemele adevărate sunt programa dificilă și elaborarea zilei și calendarului școlar în funcție de nevoile firmelor din domeniul turismului, și anume sporturilor de iarnă, și nu în jurul nevoii și ritmului copiilor”, a acuzat acesta.

În Franța vacanța de iarnă a elevilor este decalată pentru ca stațiunile de ski să își poată maximiza numărul de clienți în această perioadă a anului.

Sophie Vénétitay, secretarul general al sindicatului Snes, a acuzat la rândul ei că afirmațiile lui Macron par desprinse de realitate, amintind în acest sens că Franța se confruntă în prezent cu un val dogoritor de caniculă tocmai în luna în care președintele francez vrea ca elevii să se întoarcă mai devreme la școală.

Vénétitay a întrebat „cum se poate să fie așteptat ca elevii să se întoarcă în clădirile școlare când acestea nu au fost adaptate schimbărilor climatice?”.