Premierul japonez Fumio Kishida a cerut marţi Coreei de Nord să anuleze lansarea iminentă a unui satelit despre care guvernul japonez a declarat că a fost informat de Phenian, la trei luni după ce o încercare similară a eşuat, transmite AFP.

Fumio KishidaFoto: Yasuyuki Kiriake / Jiji Press Photo / Profimedia Images

„Le-am cerut miniştrilor să furnizeze informaţii publicului, să coopereze cu ţările relevante şi să solicite Coreei de Nord să anuleze această lansare şi să ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru orice eventualitate neprevăzută", a declarat presei premierul Kishida.

Coreea de Nord a anunţat paza de coastă japoneză despre intenţia de a lansa un satelit în zilele următoare, a informat marţi agenţia japoneză Kyodo.

Lansarea planificată între 24 şi 31 august ar fi o nouă încercare de lansare a unui satelit militar, precum cel care a eşuat în mai, potrivit Kyodo.

Pe 31 mai, o rachetă prezentată de Phenian ca fiind lansatorul unui satelit militar de observare s-a prăbuşit în Marea Galbenă la scurt timp după decolare, autorităţile nord-coreene invocând o problemă de natură tehnică.

Regimul de la Phenian a explicat că doreşte „să se confrunte cu acţiunile militare periculoase ale Statelor Unite şi ale vasalilor săi".

Această lansare a fost condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care au denunţat o nouă încălcare a rezoluţiilor ONU, care interzic Coreei de Nord să tragă rachete balistice ale căror tehnologii sunt similare cu cele ale lansatoarelor spaţiale.

Lansarea a declanşat avertismente de rachetă în Japonia şi Coreea de Sud, inclusiv o urgenţă critică la Seul. După ce a recuperat şi analizat resturile, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a indicat că, potrivit experţilor, dispozitivul „nu avea nicio utilitate militară ca satelit de recunoaştere". (Agerpres)