Nicolas Latourte, un subofițer al armatei franceze, a murit duminică în Irak în timpul unui „exerciţiu operaţional”, decesul său survenind la două zile după moartea unui alt militar francez în această țară, sergentul Baptiste Gauchot, anunţă luni Palatul Élysée, relatează AFP și News.ro.

Soldati francezi in IrakFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Moartea subofițerului a fost anunţată luni de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu pe reţeaua de socializare Twitter, redenumită recent X.

„Şeful statului îşi reafirmă susţinerea faţă de poporul şi autorităţile irakiene şi hotărârea Franţei de a continua să acţioneze alături de ele în instrucţia forţelor de securitate care luptă împotriva terorismului”, anunţă Palatul Élysée,

Militarul, care făcea parte din al VI-lea Regiment de Geniști, „participa la o misiune de formare a armatei irakiene în lupta neobosită împotriva terorismului”, a declarat și ministrul Lecornu.

El a transmis condoleanţe familiei militarului şi camarazilor săi de arme. Palatul Élysée a evocat o moarte în timpul unei „exerciţiu operaţional”, fără să precizeze cauza.

Emmanuel Macron vorbește de „apărarea idealurilor” Franței

Moartea lui Nicolas Latourte intervine la două zile după moartea sergentului Baptiste Gauchot, tot în Irak, vineri, într-un „accident de circulaţie”.

Sergentul Baptiste Gaucho, din al 19-lea Regiment de Geniști, era angajat în aceeaşi misiune de formare a armatei irakiene.

„În Irak, ei ne apărau idealurile”, a subliniat Macron pe X. „Naţiunea (franceză) se asociază durerii imense a familiei şi camarazilor lor de arme din Regimentele de Geniști al 6-lea şi a 19-lea”, a adăugat preşedintele francez.

Cei doi militari participau la Operaţiunea „Chammal”, componenta franceză a Operaţiunii Coaliţiei Internaţionale „Inherent Resolve” împotriva grupării Statul Islamic (SI), înfiinţată în 2014.

Coaliţia nu mai desfăşoară nicio operaţiiune terestră din ianuarie 2022, precizează pe site-ul său Ministerul francez al Apărării. Aproximativ 600 de francezi sunt desfăşuraţi în prezent în Irak, potrivit aceleiaşi surse.

Misiunea se concentrează asupra „susţinerii militare aeriene şi maritime a Forţelor irakiene de Securitate” şi asupra consilierii Forţelor Armate irakeine.