Cel mai recent exemplu în ordine cronologică este cel al regiunii Emilia Romagna, care caută profesori titulari, dar nu îi găsește. De vină fiind costul din ce în ce mai ridicat al vieţii care îi afectează pe italieni și face ca multe cadre didactice să aleagă să rămână profesori suplinitori în Sud, aproape de casă, mai degrabă decât să obțină un post permanent în şcolile din Centru-Nord, scrie presa italiană.

Sat in ItaliaFoto: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prin ''call veloce'', procedura care permite profesorilor să se mute din propria regiune/provincie pentru a intra mai devreme în funcție, în Emilia Romagna au ajuns doar 17 profesori pe cele 2.137 de locuri disponibile.

O situație similară poate fi întâlnită şi în Lombardia unde, pentru cele 2.600 de locuri disponibile, au ajuns doar o sută de cereri.

Cu siguranță că alegerile cadrelor didactice sunt influenţate de scumpirea vieţii şi de conştientizarea faptului că mai ales în orașele mari, un salariu de 1.200-1.300 de euro este insuficient, în special dacă se ia în considerare şi plata unei chirii.

Potrivit sindicatului, care a fost mereu sensibil la această problemă, mai există și un alt aspect care blochează transferul profesorilor din sud spre nord: normele privind mobilitatea (cu mici excepții, trebuie să treacă o perioadă de trei ani înainte de a putea solicita un transfer). Și astfel de la an la an, multe catedre din Nord rămân fără profesori titulari și vor fi ocupate de suplinitori. Sindicatele estimează deja că în anul şcolar 2023/24 vor fi aproximativ 200.000 de suplinitori.

În ultimele luni, ministrul educației, Giuseppe Valditara, abordase problema, emițând noi forme de finanțare/sprijin pentru a mări salariile profesorilor. Ideea a împărţit în două lumea școlii, iar deocamdată a fost abandonată.

Italienii aşteaptă cu nerăbdare începutul noului an şcolar.

Clopoțelul va suna pentru prima dată în regiunile Piemont, Trentino și Valle d'Aosta pe 11 septembrie 2023, dând startul oficial al lecțiilor.

Pe 12 septembrie, vor începe şcoala elevii lombarzi, iar pe 13, cei din regiunile Abruzzo, Basilicata, Campania, Friuli Venezia Giulia, Marche, Sicilia, Umbria și Veneto. Pentru tinerii din Calabria, Liguria, Molise, Puglia și Sardinia, întoarcerea la şcoală este programată pentru 14 septembrie, în timp ce pe 15 septembrie vor răspunde la apelul catalogului elevii din regiunile Emilia Romagna, Toscana și Lazio.

Articol realiat cu sprijinul agenției Rador