Specialiști proeminenți în drept spun că Donald Trump nu ar mai avea voie din punct de vedere constituțional să mai cansideze la funcția de președinte în 2024 din cauza acțiunilor sale de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale anterioare, scrie CNN, citând The Atlantic.

Donald Trump, la tribunal, unde a fost pus sub acuzareFoto: Andrew Kelly / AP / Profimedia

Deși nu toți membrii comunității juridice sunt de acord, profesorul Laurence Tribe și J. Michael Luttig, fost judecător federal și un conservator proeminent care a devenit un critic puternic al acțiunilor lui Trump după alegeri, surprind o conversație a specialiștilor cu privire la Constituție și insurecția din 2021.

Ei și alții își bazează argumentele pe o parte a celui de-al 14-lea amendament, o dispoziție post-război civil care exclude ca cineva să ocupe funcția în viitor dacă, anterior, în calitate de funcționar public „s-a angajat în insurecție sau rebeliune... sau a dat ajutor sau consolare inamicilor” guvernului.

„Eforturile fostului președinte de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020 și atacul care a rezultat asupra Capitoliului S.U.A. îl plasează pe deplin în domeniul de aplicare al clauzei de descalificare și, prin urmare, nu este eligibil să mai devină președinte”, scriu cei doi.