O femeie din statul american Texas a câștigat despăgubiri de 1,2 miliarde de dolari, cele mai mari din istorie într-un caz de „revenge porn” intentat împotriva fostului partener, relatează Insider și CBS News.

Revenge porn, imagine conceptualaFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Identificată doar cu inițialele „D.L.” în documentele judiciare, femeia s-a întâlnit timp de 4 ani cu bărbatul care a postat imagini cu ea în ipostaze intime în mediul online. Hărțuirea a început în 2021, după ce relația dintre cei doi s-a încheiat.

Bărbatul în cauză, Jamal Jackson Marques, a postat fotografii și înregistrări video cu D.L. pe Facebook, Dropbox, Twitter și Pornhub, potrivit avocatului femeii, Bradford Gilde.

„Mă trezeam în fiecare zi, verificam, încercam să împiedic, să le țin sub control. Acest tip de experiență este devastatoare”, a declarat D.L. într-un interviu acordat postului ABC 13 sub condiția anonimității.

Documentele judiciare afirmă că femeia i-a trimis unele fotografii intime lui Jackson în timpul relației lor, precizând însă că aceste sunt strict pentru el și nu trebuie împărtășite cu nimeni.

Însă după ce cei doi s-au despărțit, Marques a început să distribuie ilegal imaginile în mediul online, adesea cu elemente de identificare a femeii, precum numele ei și adresa de domiciliu. Documentele judiciare arată de asemenea că bărbatul a strâns materiale suplimentare după ce a reușit să deturneze în secret sistemul de securitate instalat la locuința mamei femeii.

El a trimis o parte a materialelor prietenilor, colegilor de la muncă și chiar unor membri ai familiei femeii.

Victorie „simbolică” împotriva „revenge porn” în SUA

„Obiectivul lui a fost să o distrugă”, a declarat avocatul Gilde pentru televiziunea locală KHOU 11. Pe lângă toate aceste lucruri, Marques a reușit să obțină acces și la contul bancar al femeii, folosindu-l să își plătească chiria. În tot acest timp el a hărțuit-o și cu numeroase mesaje text și apeluri telefonice de pe numere ascunse.

Texas a incriminat încă din 2015 distribuirea de fotografii sau înregistrări video ale unor persoane în ipostaze intime fără consimțământul lor, legea fiind actualizată 4 ani mai târziu pentru a ține cont și de intenția de a vătăma persoana în cauză.

Până în prezent aproape toate statele americane au adoptat legi împotriva „revenge porn”, cu excepția a doar două: Massachusetts și Carolina de Sud.

Cazul lui D.L. a ajuns în fața unui juriu din Texas săptămâna trecută, acesta având nevoie de doar 30 de minute pentru a ajunge la un verdict după încheierea procesului.

Femeia a primit despăgubiri de 1,2 miliarde de dolari, mai mari decât cele solicitate de avocați, însă avocatul lui D.L. notează că este puțin probabil ca ea să poată recupera vreodată această sumă de la Marques.

El a salutat însă o victorie „simbolică” în lupta împotriva „revenge porn” prin prisma cuantumului fără precedent al despăgubirilor oferite.