Banca centrală a Chinei a redus marți în mod neașteptat dobânda de politică monetară pentru a doua oară în trei luni, într-un nou semnal că autoritățile fac eforturi pentru a stimula o redresare economică dificilă, potrivit Reuters.

Xi Jinping la MoscovaFoto: Agerpres/EPA

Încetinirea creditării și creșterea riscurilor de deflație au necesitat mai multe măsuri de relaxare monetară, spun observatorii pieței, în timp ce riscurile de nerambursare ale unor dezvoltatori de locuințe au afectat încrederea pieței financiare.

„Toate acestea se adaugă la urgența de a acționa rapid, înainte ca încrederea consumatorilor și a întreprinderilor să se deterioreze brusc”, a declarat Tommy Wu, economist senior la Commerzbank.

Într-un sondaj făcut pe 26 de observatori ai pieței, efectuat în această săptămână, aproape 80% din respondenți au spus că banca centrală va lăsa neschimbată rata dobânzii. „Reducerea surprinzătoare a ratei a fost un răspuns prompt pentru a susține redresarea Chinei”, a declarat Ken Cheung, strateg șef FX pentru Asia la Mizuho Bank.

Creșterea dezamăgitoare a vânzărilor cu amănuntul și a producției industriale a survenit în momentul în care biroul oficial de statistică al Chinei a anunțat că nu va mai publica cifrele privind șomajul în rândul tinerilor, care a crescut la peste 20%. Economia chineză a intrat în deflație în iulie pentru prima dată de la începutul anului 2021.

Banca centrală a injectat, de asemenea, 204 miliarde de yuani prin operațiuni repo inverse pe șapte zile, reducând în același timp costurile de împrumut cu 10 puncte de bază, la 1,80%, de la 1,90% anterior, potrivit unui anunț de pe site-ul PBOC.

China este singura bancă centrală importantă în rândul băncilor centrale prin politica sa de relaxare monetară, celelalte bănci centrale fiind într-un ciclu de înăsprire a politicilor, fiind în luptă cu inflația ridicată.

Yuanul a pierdut aproximativ 5% față de dolar în acest an, devenind una dintre cele mai proaste performanțe valutare din Asia. Randamentele obligațiunilor de stat pe 10 ani ale Chinei au scăzut la 2,56%, cel mai scăzut nivel din mai 2020.