Ploile torențiale din India care au declanșat alunecări de teren în weekend au ucis peste 50 de persoane, bilanțul morților fiind așteptat să crească, deoarece peste 20 de persoane rămân în continuare blocate sub pământ și roci sau sunt date dispărute, au declarat luni oficialii, relatează Reuters.

Autoritatile din India cauta supravietuitori dupa alunecari puternice de teren in statul Himachal PradeshFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ploile neobișnuit de abundente și topirea ghețarilor din Himalaya au adus inundații mortale în munții Indiei, Pakistan și Nepal în ultimii doi ani, oficialii guvernamentali dând din ce în ce mai mult vina pe schimbările climatice.

FOTO: Pradeep Kumar / AP / Profimedia

Imaginile de televiziune din statul indian Himachal Pradesh au arătat case turtite de alunecări de teren și autobuze și mașini ce stau pe marginea prăpastiei după ce drumurile au cedat în timp ce angajații serviciilor de urgență se luptau să înlăture dărâmăturile pentru a scoate oameni.

„Din nou, tragedia s-a abătut asupra Himachal Pradesh, cu ploi continue în ultimele 48 de ore”, a declarat premierul statului, Sukhvinder Singh Sukhu, într-o postare pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior ca Twitter.

Peste 50 de persoane au murit în incidente legate de ploi în decurs de 24 de ore, a declarat Sukhu pentru agenția de presă indiană ANI, în care Reuters deține un pachet minoritar.

„Acest număr poate crește și mai mult, deoarece 20 de persoane sunt încă prinse”, a spus el.

Între timp, oficialii de la autoritatea de gestionare a dezastrelor au declarat că 41 de cadavre au fost recuperate luni seara.

„Alți 13 oameni sunt dispăruți, dar, odată cu trecerea timpului, ne pierdem speranța că vor fi scoși cu viață”, a declarat oficialul de stat pentru managementul dezastrelor, Praveen Bhardwaj.

Într-unul dintre cele mai mortale incidente, un templu s-a prăbușit în capitala statului, Shimla, salvatorii au scos cel puțin nouă cadavre, a spus premierul.

Școlile și alte instituții de învățământ au primit ordin să se închidă în Himachal Pradesh, iar oamenii din zonele vulnerabile au fost mutați în adăposturi, au spus oficialii de stat.