Circa o mie de migranţi au debarcat începând de sâmbătă pe insula italiană Lampedusa, după ce au traversat cu diverse ambarcaţiuni Marea Mediterană venind dinspre Africa, a anunţat duminică agenţia italiană de presă ANSA, citată de Reuters și Agerpres.

Multi dintre migrantii salvati in Mediterana ajung in LampedusaFoto: Ximena Borrazas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Circa 270 de migranţi aflaţi în şase ambarcaţiuni au fost aduşi pe ţărmul insulei Lampedusa duminică dimineaţă de către garda de coastă italiană, după ce sâmbătă alţi 718 migranţi au fost recuperaţi din 27 de bărci şi au fost transportaţi pe insula situată la circa 130 de kilometri de coastele Tunisiei.

Migranţii sunt toţi din ţări ale Africii sub-sahariene, cei mai mulţi din Congo, Coasta de Fildeş, Burkina Faso, Camerun, Guineea, Nigeria, Senegal şi Mali. Ei au declarat autorităţilor italiene că au pornit pe Mediterana dinspre oraşele de coastă tunisiene Sfax, Gabes şi Mahdia.

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat la începutul verii măsuri dure împotriva migranţilor din ţările Africii sub-sahariene ajunşi în ţara sa, măsuri care par să fi amplificat plecările acestora din Tunisia spre Europa. El a provocat proteste din partea UE şi ONU după ce a declarat că „hoardele” de migranţi ilegali au devenit o sursă de „violenţă şi crime”, iar prezenţa lor în Tunisia face parte dintr-o „acţiune criminală” menită să schimbe compoziţia demografică a ţării sale.

Centrul de primire a migranţilor amenajat pe insula italiană Lampedusa are o capacitate de circa 400 de persoane, dar aceasta este permanent depăşită, în prezent acolo fiind circa 2.000 de migranţi. Autorităţile italiene transferă cu regularitatea migranţii de pe această insulă către zona continentală a Italiei, de unde mulţi dintre ei pleacă mai departe spre alte state vest-europene.

Potrivit guvernului de la Roma, de la începutul acestui au debarcat în Italia peste 96.300 de migranţi, faţă de 45.700 în tot anul trecut.

Citește și: