Cercetătorii ruși au început să proceseze primele date primite de la sonda spațială Luna-25 după ce au activat pentru prima dată echipamentele științifice de la bord, a anunțat duminică agenția spațială rusă Roscosmos, citată de Reuters.

Racheta Soiuz care a lansat sonda Luna 25Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Luna-25 își continuă zborul către satelitul natural al Pământului - toate sistemele stației automate funcționează corect, comunicarea cu aceasta este stabilă, balanța de energie este pozitivă", a precizat Roscosmos într-un comunicat publicat pe Telegram.

„Au fost obținute primele date de măsurare ale zborului spre Lună, iar echipa științifică a proiectului a început să le proceseze", a mai transmis agenția spațială rusă.

Rusia a lansat din regiunea Habarovsk o sondă spațială care ar trebui să aselenizeze în zona polului sud al Lunii și să caute în acea regiune apă înghețată.

Este prima misiune pe care rușii o trimit către Lună după 1976, iar șansele de reușită sunt estimate la 70%.

Nicio țară nu a reușit un „soft-landing” în zona polului sud Lunar. Misiunea indiană Chandrayaan-2 a încercat în 2019, dar nu a reușit. India încearcă din nou, prin misiunea Chandrayaan-3, care ar trebui să pună și un mic rover în zona polului sud, pe 23 august.

Misiunea Rusiei se numește Luna 25, sonda ar trebui să intre pe orbita lunară pe 16 august, iar aselenizarea este programată pentru 21 august.