Militanți ai Armatei de Eliberare a Balochistanului (BLA) au atacat duminică un convoi care transporta ingineri chinezi în portul Gwadar, finanțat de Beijing, în sud-vestul Pakistanului, transmite AFP.

Forțe de intervenție după un atac în provincia Balochistan din PakistanFoto: Mazhar Chandio / AFP / Profimedia

„Brigada Majeed a BLA a atacat astăzi un convoi de ingineri chinezi în Gwadar. Atacul este încă în curs de desfășurare", a afirmat grupul separatist într-un comunicat.

Surse de securitate au confirmat atacul asupra unui convoi care transporta ingineri chinezi, dar deocamdată nu a existat nicio reacție oficială.

Sarfaraz Ahmed Bugti, un senator și fost reprezentant al ministrului de interne al provinciei, a afirmat pe rețeaua de socializare X (că niciun cetățean chinez nu a fost ucis în atac.

„Condamn cu fermitate atacul terorist atroce comis împotriva unui convoi de muncitori chinezi în Gwadar", a spus senatorul. „Din fericire, nu au existat victime, iar, potrivit unor informații, ambuscada a fost respinsă și atacatorii au fost uciși", a adăugat el.

Radioul de stat pakistanez, citând departamentul de comunicații al armatei, a declarat că situația este sub control: „Un terorist a fost ucis și alți trei au fost răniți într-un schimb de focuri între forțele de securitate și teroriști în Gwadar".

Resentimente mari în Balochistan contra Chinei

Mai multe atacuri asupra proiectelor legate de uriașul proiect al Coridorului economic China-Pakistan (CPEC) au fost revendicate în trecut de diverse grupări separatiste balote. Mii de membri ai personalului de securitate sunt desfășurați pentru a contracara amenințările la adresa intereselor Beijingului.

CPEC este piatra de temelie a unui vast proiect de infrastructură pentru care China urmează să cheltuiască peste 50 de miliarde de dolari (42 de miliarde de euro).

Aceste proiecte chinezești au creat deseori resentimente puternice în provincie, în special în rândul grupurilor separatiste, care consideră că populația locală nu beneficiază de ele, deoarece majoritatea locurilor de muncă sunt destinate forței de muncă chineze.

În mai 2019, un hotelul de lux cu vedere spre portul Gwadar a fost atacat și cel puțin opt persoane au murit.

Mai recent, în aprilie 2022, trei academicieni chinezi și șoferul lor pakistanez au fost uciși când o femeie s-a aruncat în aer în timp ce intrau cu mașina în Institutul Confucius de la Universitatea din Karachi.

Atacurile au fost revendicate de Armata de Eliberare a Balochistanului, care le-a justificat invocând acapararea resurselor locale de către Islamabad și China.

Baluchistanul este cea mai puțin populată provincie din Pakistan, dar este bogată în resurse minerale.