Bombardamentele Aliantei Nord-Atlantice in Serbia au avut ca scop crearea primului stat NATO din lume pe teritoriul Kosovo, a afirmat premierul sarb Vojislav Kostunita, citat de Novinite.com.

Intr-o declaratie facuta cu prilejul aniversarii a noua ani de la atacurile Aliantei impotriva fortelor sarbe, Kostunica a declarat: "Construirea ilegala a unei uriase baze militare americane la Bondsteel si Anexa 11 a planului Ahtisaari, care stabileste NATO ca organ suprem al guvernarii in Kosovo, dezvaluie motivul pentru care Serbia a fost distrusa cu indiferenta si de ce a fost declarat, in mod ilegal, un stat NATO la 17 februarie".

Kostunica a declarat ca Serbia este o tara libera si de aceea mesajul sau catre lume este acela ca "Kosovo este Serbia".

"Politica fortei folosita impotriva Serbiei este oarba si nu va dura si, ca orice alta forta care a ajuns in Balcani, si aceasta va pleca. Majoritatea statelor lumii nu a recunoscut primul stat NATO, si, in schimb, recunosc Serbia in cadrul granitelor sale reale si recunoscute international", a subliniat Kostunita.

Campania de bombardament din 1999 impotriva Republicii Federale a Iugoslaviei a fost desfasurata de 19 state membre ale NATO.

Atacurile au durat 11 saptamani si au provocat moartea a 1.002 soldati ai armatei iugoslave, impreuna cu 2.500 de civili (89 de copii). Aproximativ 10.000 de persoane au fost ranite.