Vicepreședintele taiwanez William Lai pleacă sâmbătă într-o călătorie delicată în Statele Unite, pe care China a condamnat-o deja, iar oficialii taiwanezi se tem că ar putea duce la o intensificare a activității militare chineze în jurul insulei conduse de un guvern democratic, transmite Reuters.

William Lai, vicepreședintele TaiwanuluiFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Lai, favorit pentru a deveni președinte al Taiwanului în alegerile din ianuarie, face teoretic doar escale de tranzit în Statele Unite în drumul său spre și dinspre Paraguay, unde merge pentru depunerea jurământului de către președintele acestui stat.

Furie la Beijing

Taipei și Washingtonul spun că astfel de escale sunt unele de rutină și că nu reprezintă un motiv pentru ca China să întreprindă acțiuni „provocatoare", însă Beijingul a reacționat cu furie la ceea ce consideră un nou semn al sprijinului american pentru Taiwan, pe care îl revendică drept teritoriu chinezesc.

Xie Feng, ambasadorul Chinei în SUA, a declarat miercuri că pentru Beijing este o prioritate să îl împiedice pe Lai să viziteze SUA și a subliniat că mișcările provocatoare ale „separatiștilor din Taiwan" ar trebui să fie limitate, scrie VOA News.

În plus, ministrul chinez de externe a spus că Beijingul se opune oricărei interacțiuni oficiale între Taiwan și SUA și că problema Taiwanului este linia roșie de netrecut care nu poate fi depășită în relațiile dintre SUA și China.

O sursă de rang înalt din domeniul securității a declarat pentru reuters că Beijingul va trebui să facă o demonstrație de forță, având în vedere protestele sale furioase față de această călătorie.

„S-au cam pus singuri într-o situație fără ieșire și vor trebui să facă ceva", a declarat sursa.

China va lansa probabil săptămâna viitoare exerciții militare în apropierea Taiwanului, folosind escalele lui Lai în Statele Unite ca pretext pentru a intimida alegătorii înainte de alegerile de anul viitor și a-i face să se teamă de un război, spun oficialii taiwanezi.

China îl urăște în mod deosebit pe Lai

Beijingul îl displace în mod deosebit pe Lai, care s-a descris în trecut ca fiind un „lucrător pragmatic pentru independența Taiwanului".

Cu toate acestea, Lai a declarat în mod repetat în timpul campaniei electorale că nu urmărește să schimbe status quo-ul.

Lai, care merge mai întâi la New York, a scris în limba engleză pe platforma de socializare X că este „încântat să se întâlnească cu prietenii americani în timpul tranzitului" și că va merge în Paraguay, una dintre cele doar 13 țări care mențin legături oficiale cu Taiwanul.

Laura Rosenberger, președinta Institutului American din Taiwan (AIT), cu sediul în Virginia, o organizație non-profit administrată de guvernul american care desfășoară relații neoficiale cu Taiwanul, a răspuns pe X că AIT așteaptă cu nerăbdare să îl întâmpine „în timpul tranzitului său în drum spre Paraguay".

Nici Taiwanul și nici Statele Unite nu au oferit detalii exacte despre programul său în SUA. Programul oficial al lui Lai precizează doar că acesta va merge duminică în Paraguay.

Lai urmează să se întoarcă din Paraguay via San Francisco.

Etapa paraguayană a călătoriei este, de asemenea, importantă, având în vedere eforturile tot mai mari ale Chinei de a lăsa Taiwanul și fără puținii aliați internaționali pe care îi mai are.