Un judecător federal din New York a dispus vineri arestarea fostului șef al bursei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, pentru tentativă de manipulare a martorilor, potrivit AFP.

Sam Bankman-FriedFoto: Rebecca Blackwell / Associated Press / Profimedia Images

„Acuzatul a comis infracțiunea federală de tentativă de manipulare a martorilor”, a decis judecătorul Lewis Kaplan, de la Districtul Sudic din New York, după o audiere.

„Nu există nicio condiție sau combinație de condiții de eliberare care să garanteze că inculpatul nu reprezintă un pericol pentru ceilalți sau pentru siguranța comunității”, a spus el. „Prin urmare, ordinul de eliberare a inculpatului (...) este revocat”, a adăugat el.

De asemenea, el a ordonat ca Sam Bankman-Fried „să fie luat în custodie de către US Marshals”, agenția federală de securitate responsabilă cu deținuții.

În așteptarea începerii procesului său la 2 octombrie la New York, el fusese plasat în arest la domiciliu la casa părinților săi din California, după ce a plătit o cauțiune de 250 de milioane de dolari.

Acuzat de fraudă și conspirație criminală, „SBF” - așa cum este cunoscut - a fost extrădat la sfârșitul lunii decembrie 2022 din Bahamas, unde se afla sediul FTX.

El a pledat nevinovat la toate acuzațiile care i-au fost aduse de-a lungul lunilor: opt în ianuarie și cinci în martie.

Finanțări ilegale din contul clienților

Bankman-Fried și alți directori sunt acuzați că au folosit conturile clienților FTX, fără știrea acestora, pentru a finanța operațiuni speculative ale Alameda, societatea sa de investiții.

O mare parte din fondurile presupus deturnate nu a fost recuperată de noua echipă responsabilă cu lichidarea societății.

Parchetul s-a aflat în spatele recursului de anulare a eliberării condiționate care a fost examinat vineri.

Potrivit procurorului, bărbatul în vârstă de 31 de ani a transmis documente cotidianului american New York Times în încercarea de a influența mărturia lui Caroline Ellison, fosta sa iubită și fost director al Alameda.

Aceasta a fost inculpată în acest caz și a acceptat să coopereze cu autoritățile americane.

Autoritățile americane susțin, de asemenea, că Sam Bankman-Fried a plătit oficialilor chinezi cel puțin 40 de milioane de dolari sub formă de mită pentru a obține acces la activele înghețate.

Potrivit unui document depus în luna martie, el a făcut ca aceste fonduri să fie transferate în 2021 pentru ca autoritățile chineze să pună mâna pe mai mult de 1 miliard de dolari în criptomonede deținute în conturi pe numele Alameda.

Apoi, FTX a intrat în faliment în noiembrie, victimă a unei crize de încredere și a cererilor masive de retragere.

Sam Bankman-Fried a fost creditat la un moment dat cu o avere personală de 26 de miliarde de dolari.