Procurorul special Jack Smith a propus joi ca procesul fostului președinte american Donald Trump pentru presupusele sale încercări frauduloase de a inversa rezultatul alegerilor din 2020 să aibă loc începând din ianuarie 2024, potrivit AFP.

Donald Trump coboară din „Trump Force One”. El a sosit la Washington, unde va compărea în fața unui tribunalFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Judecătoarea care va prezida procesul la un tribunal federal din Washington, Tanya Chutkan, a stabilit o audiere pentru 28 august pentru a fixa data procesului. Ea a dat termen până la 10 august acuzării și până la 17 august apărării pentru a-și formula propunerile.

În observațiile sale prezentate joi judecătoarei, procurorul special a propus ca data procesului să fie 2 ianuarie 2024, argumentând că procesul „nu ar trebui să dureze mai mult de patru până la șase săptămâni”.

Această dată „reprezintă un echilibru adecvat între dreptul acuzatului de a-și pregăti apărarea și interesul public puternic pentru un proces rapid” într-un caz atât de emblematic, în care un fost președinte este acuzat că a subminat bazele instituțiilor federale, a argumentat Jack Smith.

Într-un alt caz, la un tribunal federal din Florida (sud-est), un asistent personal al lui Donald Trump, Walt Nauta, a pledat joi nevinovat la acuzațiile suplimentare care i-au fost aduse la sfârșitul lunii iulie în dosarul privind presupusa manipulare neglijentă de către fostul președinte a unor documente confidențiale.