Papa Francisc a făcut marți un apel la o dezbatere globală asupra potențialelor pericole ale inteligenței artificiale (AI), remarcând „posibilitățile disruptive și efectele ambivalente" ale noii tehnologii, transmite Reuters.

Papa FranciscFoto: Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francisc, care are 86 de ani și a declarat în trecut că nu știe să folosească un computer, a lansat avertismentul într-un mesaj pentru următoarea Zi Mondială a Păcii a Bisericii Catolice, care cade de Anul Nou. Vaticanul a făcut public mesajul cu mult timp înainte, așa cum se obișnuiește.

Papa „reamintește necesitatea de a fi vigilenți și de a lucra pentru ca o logică a violenței și a discriminării să nu se înrădăcineze în producerea și utilizarea acestor dispozitive, în detrimentul celor mai fragili și excluși", se arată în mesaj.

„Nevoia urgentă de a orienta în mod responsabil conceptul și utilizarea inteligenței artificiale, pentru ca aceasta să fie în serviciul umanității și al protecției casei noastre comune, cere ca reflecția etică să fie extinsă la sfera educației și a dreptului", se adaugă.

În 2015, Francisc a recunoscut că este „un dezastru" în ceea ce privește tehnologia, dar a numit de asemenea internetul, rețelele de socializare și mesajele text „un dar al lui Dumnezeu", cu condiția să fie folosite cu înțelepciune.

În 2020, Vaticanul și-a unit forțele cu giganții din domeniul tehnologiei Microsoft și IBM pentru a promova dezvoltarea etică a inteligenței artificiale și pentru a cere reglementarea tehnologiilor intruzive, cum ar fi recunoașterea facială.