Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat luni că s-a întâlnit la Niamey cu autorii loviturii de stat din Niger cu care a avut discuţii "dificile" care nu au dus la o soluţie negociată, relatează AFP.

Victoria NulandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Aceste discuţii au fost extrem de sincere şi pe moment destul de dificile", a declarat presei Victoria Nuland, potrivit căreia militarii care au preluat puterea la Niamey sunt conştienţi de "riscurile" unei alianţe cu Rusia.

Numărul doi al diplomaţiei americane a menţionat că s-a întâlnit cu generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, noul şef de stat major al armatei, şi cu alţi oficiali, dar nu a avut întrevederi cu comandantul militarilor aflaţi la putere, generalul Abdourahamane Tiani, sau cu preşedintele răsturnat de la putere, Mohamed Bazoum.

Victoria Nuland a spus că a propus "numeroase opţiuni" pentru a pune capăt loviturii de stat precum şi "bunele oficii" ale Statelor Unite "dacă există o dorinţă din partea oficialilor de a restabili ordinea constituţională". "Nu aş spune că această ofertă a fost luată în considerare în vreun fel", a adăugat ea.

"Sper ca vor păstra uşa deschisă diplomaţiei. Le-am făcut această propunere. Vom vedea", a indicat responsabilul SUA, precizând că generalul Barmou cunoaşte foarte bine cooperarea existentă între Niger şi Statele Unite ca urmare a angajamentului său în trecut în cadrul forţele speciale.

"Cei care au luat această decizie (a loviturii de stat) înţeleg foarte bine riscurile pe care le prezintă pentru suveranitatea ţării o cooperare cu Wagner", a subliniat Victoria Nuland, referindu-se la grupul paramilitar rus Wagner, prezent în special în statul vecin Mali.

Preşedintele înlăturat de la putere este reţinut împreună cu familia sa în reşedinţa prezidenţială. Cu toate acestea, el a publicat recent în ziarul american Washington Post un articol de opinie în care cere ajutorul "guvernului american" şi "comunităţii internaţionale", afirmând că dacă în ţara sa nu va fi restabilită "ordinea constituţională" întregul Sahel riscă să cadă sub influenţa Rusiei prin intermediul mercenarilor din grupul paramilitar Wagner.