Vineri, o instanță din Texas a emis un ordin temporar în favoarea unui grup de femei și medici care contestă interdicțiile de avort din acest stat pe motiv de urgență medicală potrivit AFP.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Cazul, intentat de Center for Reproductive Rights, susține că modul în care sunt definite excepțiile medicale în legislația texană este derutant pentru medici și provoacă o „criză de sănătate”.

În hotărârea sa scrisă, judecătoarea Jessica Mangrum recunoaște că femeile au fost „întârziate sau li s-a refuzat accesul la avort din cauza incertitudinii generalizate în ceea ce privește puterea discreționară a medicilor în cadrul excepției medicale la interdicția de avort din Texas”.

Ea a dispus ca medicii să nu fie urmăriți penal după ce și-au exercitat „judecata de bună credință”.

Doctorilor ar trebui să li se permită să stabilească ceea ce ei consideră a fi urgențe medicale care ar putea pune în pericol „viața și/sau sănătatea (inclusiv fertilitatea) unei femei”, a spus ea.

Ordinul temporar este menit să dureze până când cazul va fi audiat pe fond în cadrul unui proces care va începe în martie anul viitor.

Cu toate acestea, în conformitate cu legislația texană, o decizie este suspendată în mod automat imediat ce este atacată, ceea ce înseamnă că ordinul de vineri va fi probabil blocat imediat ce statul va face apel.

Luna trecută, tribunalul din Austin a ascultat mărturii emoționante din partea reclamanților.