Un bărbat american care a încercat să își însceneze moartea poate fi extrădat din Scoția în Statele Unite după ce a fost descoperit într-un spital scoțian în timpul pandemiei de COVID-19, a decis miercuri o instanță din Edinburgh, relatează Reuters.

Nicholas Rossi Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Instanța scoțiană a decis că nu există niciun fel de impediment legal în ceea ce privește extrădarea bărbatului care este pus sub acuzare în statul american Utah pentru viol și agresiune sexuală.

Procurorii americani spun că bărbatul este Nicholas Rossi, care a fugit din Statele Unite și a încercat să își însceneze moartea de cancer pentru a evita să fie găsit și pus sub acuzare.

Justiția americană afirmă de asemenea că el a folosit o serie de aliasuri pentru a încerca să nu fie descoperit.

Bărbatul în schimb pretinde că se numeste Arthur Knight și că este victima unui caz de identificare greșită, el spunând de asemenea că nu a fost niciodată în Statele Unite.

Judecătorul Norman McFadyen, care a prezidat cazul, a concluzionat că extrădarea sa ar fi compatibilă cu legislația britanică privind drepturile omului.

„Prin urmare, trebuie să trimit acest caz al persoanei căutate Nicholas Rossi miniștrilor scoțieni în vederea luării unei decizii de către aceștia în privința extrădării sale sau nu”, a afirmat McFayden.

Cum a fost descoperit americanul în Scoția

Rossi a fost arestat de poliția scoțiană în noiembrie 2021 după ce s-a prezentat la un spital din Glasgow cu COVID-19.

Poliția și personalul medical au ajuns la concluzia că este bărbatul căutat după ce au comparat tatuajele sale cu fotografii ale Interpolului.

McFayden a spus despre bărbat că este „pe atât de neonest și viclean, pe cât este de evaziv și manipulator”.

Cazul a ajuns în fața judecătorului McFayden după ce o altă instanță a hotărât anul trecut că bărbatul este într-adevăr cel căutat de autoritățile din Utah.

Guvernul scoțian nu a stabilit momentan o dată pentru luarea unei decizii privind extrădarea sa.

Deși momentul exact în care Rossi a fugit în Scoția nu este cunoscut, el anunțase în ianuarie 2020 că suferă de cancer iar o lună mai târziu mai multe ziare americane au anunțat moartea sa, citând declarații care ar fi aparținut unor membri ai familiei sale și un necrolog.

Anunțul a ridicat însă imediat suspiciuni în contextul problemelor sale cu legea, FBI-ul declanșând o investigație pentru a afla dacă acesta a murit cu adevărat.

Pe lângă acuzațiile penale care i-au fost aduse în Utah, autoritățile din Rhode Island emiseseră un mandat de arestare pe numele său deoarece acesta nu s-a înregistrat ca agresor sexual în baza de date obligatorie a statului.