Franța a suspendat întregul pachet financiar destinat Nigerului în urma loviturii de stat armate împotriva președintelui Mohamed Bazoum, a anunțat sâmbătă ministerul francez de externe, citat de RFI.

Emmanuel Macron in vizita in VanuatuFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Parisul cere „o revenire imediată la ordinea constituțională în Niger”, împreună cu reinstaurarea președinției lui Bazoum, ales democratic, a spus ministerul într-un comunicat.

Țara cu aproximativ 26 de milioane de locuitori are deșert pe două treimi din suprafață și una dintre cele mai mari rate de creștere demografică din lume.

Agenția Franceză de Dezvoltare a alocat în 2021 97 de milioane de euro țării, una dintre cele mai sărace din lume. Pe lângă acești bani, Nigerul mai primește aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistență oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale .

Președintele francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei în Papua Noua Guinee, a condamnat ferm lovitura de stat, considerând-o „periculoasă” pentru regiune și cerând eliberarea lui Bazoum, care de miercuri este închis la reședința sa oficială.

Șeful diplomatic al UE, Josep Borrell, a declarat că blocul nu va recunoaște puciștii și a anunțat suspendarea cooperării în materie de securitate cu Niger.

„Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște autoritățile din Niger”, a spus Borrell într-un comunicat .

„Orice cooperare în domeniul securității este suspendată pe termen nelimitat cu efect imediat”, pe lângă încetarea ajutorului bugetar, a adăugat el.