Joe Biden, care a depus eforturi pentru a încălzi relațiile istoric dificile dintre Japonia și Coreea de Sud, îi va primi pe liderii acestor două țări pe 18 august, a anunțat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Yoon Suk-yeol la Casa Alba, alaturi de presedintele Joe BidenFoto: Oliver Contreras / UPI / Profimedia

Acest summit trilateral cu premierul japonez Fumio Kishida și cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va avea loc la Camp David, o reședință de vacanță pentru președinții americani, situată în apropiere de Washington.

Întâlnirea, planificată de mai mult timp, dar a cărei dată nu a fost încă făcută publică, ilustrează eforturile intense ale Washingtonului de a stabili un dialog tripartit cu Japonia și Coreea de Sud, doi aliați strategici ai americanilor în regiune.

Pentru Casa Albă, obiectivul este de a încuraja dialogul între cele două țări asiatice, care a fost mult timp foarte dificil, pentru a prezenta un front unit în fața amenințării Coreei de Nord și a Chinei.

Coreea de Sud este încă marcată de colonizarea brutală a peninsulei coreene de către Japonia între 1910 și 1945.

În 2018, justiția sud-coreeană a ordonat companiilor japoneze să plătească despăgubiri pentru munca forțată suferită de numeroși coreeni în timpul epocii coloniale, provocând o criză diplomatică majoră.

Cu toate acestea, în martie, Seulul a prezentat un plan de despăgubire care nu impune Japoniei să contribuie financiar.