Polonia, Lituania şi Letonia ar putea decide împreună să îşi închidă graniţele cu Belarus, aliat apropiat al Rusiei, dacă vor avea loc incidente grave cu grupul Wagner de-a lungul frontierelor lor cu această ţară, a declarat joi ministrul polonez de interne, citat de Reuters.

mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militareFoto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia

Polonia, membră NATO, a decis la 19 iulie să mute unităţi militare în estul ţării după ce mercenarii companiei private ruse Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse la câţiva kilometri de graniţa sa.

Două zile mai târziu, preşedintele Vladimir Putin a acuzat Polonia că are ambiţii teritoriale în fosta Uniune Sovietică şi a declarat că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac împotriva Rusiei.

"Fără îndoială, în cazul în care vor exista incidente grave în care va fi implicat grupul Wagner la graniţele ţărilor NATO şi UE, cum ar fi Polonia, Lituania sau Letonia, vom lua o măsură împreună", a declarat ministrul Mariusz Kaminski. "Nu exclud că, dacă vom decide că acesta este răspunsul potrivit în acel moment, vom proceda la izolarea completă a Belarusului", a adăugat el.

Polonia, care neagă orice ambiţii teritoriale în Belarus, a fost un refugiu important pentru opozanţii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, iar Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Traficul rutier între Polonia şi Belarus a fost restricţionat din februarie, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări.

Polonia a acuzat, de asemenea, Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranţilor la graniţă, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu şi Africa şi încercând să le împingă peste graniţă. Belarusul a negat în mod repetat acest lucru.