Vladimir Putin i-a oferit un elicopter președintelui din Zimbabwe, a anunțat joi guvernul țării, în timp ce liderul rus caută sprijinul liderilor africani reuniți la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Președintele Emmerson Mnangagwa se numără printre liderii africani care participă la un summit Rusia-Africa de două zile, văzut ca un test al sprijinului lui Putin pe continent după invazia din Ucraina.

„Excelența Sa, președintele Putin, a oferit un elicopter prezidențial Excelenței Sale, președintele Emmerson Dambudzo Mnangagwa”, a scris ministerul Informațiilor din Zimbabwe pe rețelele de socializare.

Acesta a publicat fotografii cu Mnangagwa coborând treptele aeronavei și așezându-se în cabină în fața unei mese aranjate cu pahare de vin alb și un bol de fructe.

„Această pasăre va fi în curând pe cerul nostru”, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nick Mangwana, pe Twitter/X.

Liderii din Zimbabwe au fost vizați de sancțiuni americane și europene pentru corupție și încălcarea drepturilor omului.

Mnangagwa, în vârstă de 80 de ani, care încearcă să fie reales în cadrul unor alegeri care, potrivit analiștilor, vor fi strânse luna viitoare, a acuzat de mult timp sancțiunile pentru dificultățile economice ale țării sale.